Странице

петак, 13. март 2020.

SPECIJALNO IZDANJE NOVOSTI ENIGME

U prodaji je Specijalno izdanje Novosti Enigme.
Na 48 stranica, sve u boji, formata A4, nalazi se 100 enigmatskih priloga (ne 100 ukrštenica), 100 sudokua i knjižica 100 najvećih šahovskih problema.
Enigmatski radovi objavljeni u Specijalnoj Enigmi su ranije već objavljeni u Enigmi, dakle reprint starih radova.






7 коментара:

  1. Анониман14. март 2020. 00:44


    Nabavio sam ovo izdanje.
    Lepo i luksuzno izdanje, ali nažalost sa dosta grešaka i sa problematičnim izborom radova i autora (bar 4 autora su umrli a da se to nije naznačilo) a kod sitnih zagonetaka ima grešaka zbog kojih su zagonetke nerešive. Pojedini autori su favorizovani, a nedostaje jedan broj stalnih autora.
    Sve u svemu, pokušaj da se osveži enigmatsko tržište.
    Takođe, izdanje u impresumu nema podatke o datumu izlaženja.
    Vlašar

    ОдговориИзбриши
  2. Šarke,
    Objavili su stare radove da ne moraju da plate honorare.
    Sada što su objavili i nekim pokojnim enigmatima nema neki poseban značaj, jer ni živi neće dobiti honorar.
    Nisam rešavao tako da i ne znam da li ima grešaka.
    Ispada da za ovaj komplet, honorar smo dobili samo ti i ja za šahovsku knjižicu, jer sam ja to posebno ugovorio sa direktorom Novosti.

    ОдговориИзбриши
  3. Pitanje za vas dvojicu: Ko je pogrešio kod šahovske knjižice? Na pretposlednjoj stranici umesto Svetozar Gligorić, stoji Slobodan....
    Većih grešaka nisam primetio, mada nisam detaljno ni pregledao....

    ОдговориИзбриши
  4. Živadine,
    ja sam radio šahovske probleme, i pozicije 10 šahista i rešenja, dakle kompletno u pdf pripremljeno 51 stranica + deset dijagrama, a Šarić je uradio tekstualni deo, ali on nije radio tehničku pripremu, tako da je redakcija Enigme to pogrešila. a korekturu nisu ni radili.

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман15. март 2020. 21:57


    U svim primercima koje sam ja nabavljao i poklanjao prijateljima sam ispravljao ime SLOBODAN u SVETOZAR. Kada sam Nebojši rekao da treba da neko od nas šahista izvrši korekturu on je rekao da nema potrebe. I sada, umesto da isprave tu grešku u ovom paketu sa enigmatikom, oni to puštaju u promet. Isto tako je trebalo da pre nego što objave ovako luksuzno izdanje dozvole nekom od nas rešavača i enigmata izvrše korekturu i lekturu! Nedozvoljivo je da se slovni rebus RADOVANA UROŠEVIĆA (rođenog 1930. godine i najstarijeg živog saradnika "Enigme") objavi sa ČK iznad ŽIŽ a ĆK ispod ŽIŽ a da rešenje bude UŽIČKO KOLO (treba ČK da bude okolo ŽIŽ). Sprema spisak svih nedostataka kako bih to poslao redakciji "Novosti enigme".

    Vlašar

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман15. март 2020. 22:11


    Ispravljam se: spremam tekst o nedostacima ovog specijalnog broja! Po meni je nedopustivo da se i dalje koriste ranije objavljeni radovi pokojnih i drugih autora a da se to ne naglasi i objasni enigmatskoj javnosti. Jer, napraviti ovakvo specijalno izdanje a da mu se ne prida adekvatan redakcijski značaj je prekršaj novinarskih i enigmatskih načela i kodeksa. U "Večernjim novostima" se svakodnevno objavljuju radovi iz "Novosti enigme" a preko vikenda i enigmatski dodatak u kome se objavi preko 10 radova. Bilo bi to odlično za nas enigmate kada bi to bilo plaćeno i kada bi bar živi autori bili obavešteni da su im objavljeni radovi i u kom broju. To je još jedna tema za nas enigmate i tema za klubove i sekcije kao i za Enigmatski savez Srbije.
    Vlašar

    ОдговориИзбриши
  7. To treba da rešavaju oni koji i uređuju Novosti Enigmu, to jest Nova Zagonetka.

    ОдговориИзбриши