петак, 13. децембар 2013.

ENIGMATSKI VREMEPLOV (9) - belina 8x8


Belina 8x8
Autor: Vojislav Gložanski
Novosti Enigma 1666, 12.7.1988.


Na zahtev Jovana Nedića stavljam jednu verziju oko beline sa 4 crna polja manje.
Jovane, ako se stave reči NEEKONOMIČARSKI i ODGALOPIRATI gore u sredini ne može da se izbace dva crna polja već samo jedno, nemam prvu i drugu vodoravnu reč.
U gornjem levom uglu izbačena su 2 crna polja. U donjem redu pomereno je crno polje da ne bude sve zatvoreno (nisam uspeo sastaviti bez tog crnog polja).


7 коментара:

Rešad Besničanin је рекао...

Ovaj rad prvi put vidim (tada sam bio u Nemačkoj) i šta reći - još jedan sastav u prepoznatljivom stilu Gložanskog. Prelepa belina 8x8 sa izbalansiranom upotrebom glagola. Čak i najveći nedostatak sa nizom crnih polja u donjem delu mreže Vojislav nam je kompenzovao sa divnom rešivom belinom 6x7. Vizuelno lep sastav!

Belirac је рекао...

Gledajući danas ovu ukrštenicu pitam se zašto autor u petom stupcu gore nije uvrstio pridjev DLANASTI.

Mogao je, također, donji niz crnih polja razbiti pridjevom EKONOMIČARSKI. Na Google ga nalazimo na nekim slovenskim web-stranicama, a ako ga i nema u našim izvorima, ne možemo smatrati da ne postoji kad su zabilježeni npr. oblici ANTOLOGIČARSKI, AKADEMIČARSKI, BIOLOGIČARSKI, SHIZOFRENIČARSKI i sl.

Pitam se da li bi dva crna polja manje i dva pridjeva više uticali na tadašnji žiri da ovo ne bude najbolja ukrštenica.

Na koncu konca, možda se moglo ići i na - NEENIGMATIČARSKI.

Belirac је рекао...

Ispravak: ne NEENIGMATIČARSKI, nego NEEKONOMIČARSKI

Миле Јанковић је рекао...

Ipak je to bila 1988.godina kada nije bilo Gugla.

Belirac је рекао...

DLANAST je zabilježen u Rečniku SANU (1966), kao i EKONOMIČAR, a primjeri sličnih pridjeva u Matešićevom odostražniku (1965).

Belirac је рекао...

Mile, hajde probaj uključiti svoj program i dovršiti ovu ukrštenicu (gornji lijevi i gornji desni dio) bez tri crna polja tako da uvrstiš pridjev NEEKONOMIČARSKI i glagol ODGALOPIRATI i da izostaviš crno polje ispod riječi DLAN.

Миле Јанковић је рекао...

Jovane, možda bi bilo bolje da uspravna reč bude EKONOMIČARKA, pa u drugom vodoravnom redu bude DEZMOND TUTU, drugo crno polje u poslednjem redu se pomera ulevo do EKONOMIČARKA, i onda bi jedno crno polje morali staviti u gornjem desnom uglu na neko drugo mesto nego gde je sada (a možda se može sastaviti i bez njega).