понедељак, 21. јул 2014.

UKRŠTENICE SA (ZLOSREĆNOG) KONKURSA ESS-A POVODOM 100 GODINA UKRŠTENICE

Ove dve ukrštenice sam poslao na "čuveni" Živanićev konkurs koji je on organizovao pod patronatom ESS-a, a za koji nikad nisu objavljeni rezultati konkursa.

Ovu drugu ukrštenicu sam ovde predstavio nerešenu zbog izuzetno dobre i retko viđene kombinacije reči u samoj belini k7x7.

Rešenje druge ukrštenice možete videti OVDE

4 коментара:

Mandrak је рекао...

Bolja ti je ova prva. Čistija je, mada nisam siguran da su redni brojevi regularni pojmovi i u običnim, a kamoli u takmičarskim radovima (takođe, sumnjiva mi je ova kržljava patka).

Sa žaljenjem konstatujem da druga od mene ne bi mogla da dobije nijedan bod tj. morao bih da je diskvalifikujem, jer izmišljeni pridev ISAKRIVAN nema ni gramatičko, ni logičko opravdanje. Da objasnim: da je u srednjem rodu ili u množini, ne bi bio baš sasvim besmislen, jer više predmeta može da bude "isakrivano" (tj. posakrivano), ali jedan može biti samo sakriven (nesvršeno: sakrivan, što je gotovo jednako neprihvatljivo kao isakrivan). Uzgred, čak i da tu imamo "sakriven", to ne bi ostavilo bolji utisak, jer ne podržavam trpne prideve. Tu je i VELASKES, što je em neispravan, em neknjiževni oblik. Dalje, nisam siguran da plastelin ima množinu, četvoroslovnoj i anahronoj skraćenici KNOJ definitivno nije mesto u takmičarskom radu, etnik NIONAC je diskutabilan itd. Pojam ENERBANK bi teoretski mogao da prođe kad bi spašavao neku nadmoćnu kombinaciju, ali ovde je sve prilično usiljeno (btw, belina nije 7 x 7, već 7 x 6), počev od neke nepoznate treš pevačice, pa do pustog hrvatskog ostrva, i nekakva banka sa interneta postaje ozbiljna mana.

Strukturalno i jedan i drugi sastav imaju određenu vrednost, s tim što je u ovom drugom forma, jelte, oskrnavila sadržaj. U istoj belini su sva tri tematska pojma, tu je i masa preloma, a ono što je najvažnije - ne valja: sadržaj.
U svakom slučaju, mislim da ovo gore ne bi prošlo sasvim nezapaženo.

Миле Јанковић је рекао...

k7x7, ja tako označavam krnju belinu, dakle jedno crno polju u uglu beline.

Миле Јанковић је рекао...

Objašnjenja su na rešenju.

Анониман је рекао...

задивљује снага овог ренесансног интелектуалца Мела Мандраковића! САНУ шта чекаш?
Луди Милојко