понедељак, 3. новембар 2014.

ENIGMATSKI VREMEPLOV (16) - SKANDI ČVOR br.565


SKANDI ČVOR br.565, 8.8.1988.
Ceo broj ovog Skandi Čvora pripemili su članovi Enigmatskog kluba "Kozara" iz Bosanske Gradiške, pa bi možda Radoja Racanović mogao da napiše i nešto više o klubu.

2 коментара:

Радоја Рацановић је рекао...

Оооо, Миле, гдје ово ископа? Баш ти хвала, угодно си ме изненадио. Често примјетим прегледајући прилоге на овим енигматским блоговима да има доста заљубљеника у енигматику, и већих и „луђих“ од мене. Прича о ЕК „Козара“ односи се на вријеме када сам ја био већи и „луђи“ заљубљеник од већине других па сам, између осталог, оснивао енигматске секције и клубове тамо гдје нису постојале објективне претпоставке за тако нешто. Значајно је рећи да је то било и вријеме моје сарадње и чланства у ЕУ „Чвор“ из Бјеловара, који је подстицао и помагао такве и сличне активности на популарисању и омасовљавању енигматике. Иако су основни подаци о ЕК „Козара“ наведени у напису на скенираној страници, потрудићу се да сутра напишем који редак више.

Радоја Рацановић је рекао...

Као што се може прочитати у напису „Козара у Скандију“, оснивању ЕКК претходило је двогодишње дјеловање Енигматске секције у АКУД-у „Козара“ из Горњих Подградаца. Чланови ове секције, који су припремили терен и иницирали оснивање клуба, чинили су окосницу ЕК „Козара“. Они су у цијелости припремили и „Сканди Чвор“ бр. 525 од 02.11.1987. г. Као аутори радова у том и овдје приказаном (565.) броју „Сканди Чвора“, осим мене, појављују се: Горан Гиговић, Славица Рацановић (моја сестра), Саша Анић, Милан Панић, Веселко Лазић, Милутин Ђурђевић и Новак Вучковац. Првих четворо су били млади аутори и објављене радове су саставили уз моју велику помоћ. Лазић, Ђурђевић и Вучковац су имали одређеног састављачког искуства, али су им (ако се не варам) то били први радови објављени у енигматском листу.
У септембру 1988. ја сам отишао на одлужење војног рока, након чега је рад клуба замро. До поновног активирања клуба није дошло због познатих дешавања 1990-91.