петак, 12. јун 2015.

BISERI ENIGMATIKE br.13




















Prvo mesto na 3. Prvenstvu Srbije u enigmatici 2014. u kategoriji "ukrštene reči".
Belina 4x21 + 2x7 + 1x8
Autor Zoran Radisavljević
Test br.15, jun 2015. (u prodaji od 20.06.2015.).

8 коментара:

Rok Ban је рекао...

Mile,
za nas starije, koji slabije vidimo, označi te bjeline, 4x21 je vidna a 2x7 i 1x8, nikako ne vidim.

Миле Јанковић је рекао...

Branko, hteo sam da napišem tekst o "Klasifikaciji belina", ali nikako da nađem dovoljno slobodnog vremena, pa da ti ukratko objasnim (naravno ovo je moje viđenje).
Kada imamo belinu NEKVADRATNOG oblika, kao što je ovde slučaj, uzimamo najveću kvadratnu belinu kao osnovu, u ovom slučaju je to 4x21. Kako na ovu belinu od 4x21 naležu još neke "male belinice", njih dodajemo na osnovnu belinu 4x21, u ovom slučaju su to "belinice" 2x7 (VLADAVIna i ISTONAC) i 1X8 (KASL VALI). Na ovaj način dolazimo do BELINE koja se sastoji iz TRI dela 4x21 + 2x7 + 1x7 i ona je označena sivom bojom.
Naravno, ovo je samo moje viđenje klasifikacije veličine belina u ukrštenicama, a možda će neko imati i neki drugačiji stav o ovome.

Rok Ban је рекао...

Ako ih već navodimo držimo se nekog reda, ovako će ispasti nešto sasvim drugo, što ni autorima ni enigmatiki neće dići umjetničko stvaralaštvo. Mada ja još uvjek mislim da je opšti utisak: prosječna dužina riječi, bez izolovanih polja, i sa vrlo malo dvoslova, prava je kategorija za vrednovanje ukrštenice. Naravno da su mišljena različita, ali tjerti rekorderstvo koje je samo sebi namjena, po moje nema smisla. Probao sam napraviti manje bjeline u simetričkoj ukrštenici i nije nimalo lako, to bi bilo za mnoge, sadašnje rekordere, možda veliki izazov.
Pozdrav.

Миле Јанковић је рекао...

Branko, ja ovde nisam govorio o kvalitetu ukrstenice, vec o VELICINI beline. Ova ukrstenica ima belinu takve velicine kakvu ima, i to je to.

Rok Ban је рекао...

MILE U PRAVU SI, ALI JA NAŽALOST NEZNAM DA NAĐEM TE BJELINE, OČITO DA JE ZA TAKO NEŠTO POTREBNO NEKO VEĆE ZNANJE OD OVOG KOJE JA IMAM.

Анониман је рекао...

Po meni, ovo je rad sa osnovnom belinom 4x21 koja se širi u centralnom delu na belinu 7x6 i u levom delu na belinu 8x5. Dakle, ov e dve beline su u stvari pomoćne čime je rad dodatno dobio na "težini".
O rečima i rasporedu crnih polja ne bih raspravljao.
Lozničanin

Branko је рекао...

Sretene, i ti ne nađe četvrtu bjelinu, ja sam rauzumio Mileta da je u liku bjelina 4x21 i dvije bjeline 7x7 i jedna 8x8. Inače šta znači 2x7 i 1x8?

Quizmaster је рекао...

Sreten je dobro razumeo. Rad ima osnovnu belinu 4x21 i dve dodatne beline (6x7 i 5x8).

Prema Miletovoj nomenklaturi, 2x7 znači da kad taj deo dodamo na 4x7 (u kolonama od 8 do 14), dobije se ona dodatna belina 6x7. Druga dodatna belina 5x8 (koju vidimo zatamnjenu u kolonama od 13 do 20) dobija se kad 1x8 pridodamo na 4x8.