четвртак, 28. април 2016.

PREPISIVANJE ILI NEŠTO DRUGO

Ovu ukrštenicu 7x7 bez crnih polja objavio sam u Novosti Enigmi br.2317, od 01.02.2009.  Kupivši Novosti Enigmu br.2402 od 1.3.2016. primetih odmah ukrštenicu (skandinavku) 7x7 bez crnih polja. a kako skupljam ukrštenice 7x7 uzeh odmah da je upišem u svoju bazu. Ukrštenica mi je izgledala poznato (kao da sam je negde već rešavao), i zaista nađoh je u svojoj bazi, vidim da sam je objavio u Enigmi. Bilo je malo poteškoće da je pronađem, naime nisam isecao svoje radove, a ovu čak nisam ni upisao u kojem sam je broju Enigme objavio, znao sam samo okvirno godinu objavljivanja 2008-2009. U otkrivanju u kojem je broju ovo obavljeno pomogao mi je Sreten Perić, koji je pronašao ovaj broj Enigme. Sada kada sam imao broj Enigme nije mi bilo teško da pronađem ovaj broj Enigme (znao sam sigurno da ga imam, jer nisam bacao časopise u kojima sam imao svoje objavljene radove).

Novosti Enigma br.2402,  01.03.2016.

Dakle, ovde je samo promenjen smer vodoravnih i uspravnih pojmova, i od klasične ukrštenice postala je skandinavka.
Sada je glavno pitanje kako je do ovoga došlo? Postoje dve varijanta: 1. Da je autor prepisao rad, i 2. Da je autor koristio neki program za sastavljanje ukrštenica.
Koja je od ovih varijanti verovatnija, može se samo naslutiti, ali s obzirom na ranije primedbe da je dotični već prepisao kompletnu ukrštenicu, sve govori da je i ovu prepisao.
O ovom ranijem prepisivanju bilo je reči više OVDE.
Ostaje samo šteta što Rešad nema skener pa nije mogao da skenira svoj i "njegov" rad pa da se u to i mi ostali uverimo.
Ovde se može postaviti pitanje, ako neko ima program za sastavljanje ukrštenica, zašto bi prepisivao tuđe ukrštenice. kada program može da mu izbaci koliko god hoćeš različitih kombinacija (ovo ne važi za magične likove i ukrštenice raznih oblika bez crnih polja, jer su moguća ponavljanja), tako da je jako mala verovatnoća da je Miroljub Janković ovde koristio neki program, već je bila Resavska škola.

...................................................................................................................................

Ako kod prethodnog slučaja, postoji barem i mala nedoumica kako je autor došao do "svog" rada, kod ovog drugog slučaja sve je jasno.


Piramida br.71, septembar 2003.

Ovu skandinavku 7x7 objavio sam u septembru 2003. u Piramidi br.71. Ovo mi je prva ukrštenica 7x7 sastavljena pomoću programa Crossword compiler sa bazom od 45-46 hiljada reči. Program mi je radio dok nije iscrpio sve mogućnosti, i uspeo je da sastavio samo jednu ukrštenicu 7x7, što znači da sa dotičnom bazom nije bilo moguće sastaviti više ukrštenica 7x7.
Pre otprilike dve godine Branko Milovanović mi je poslao svoju knjigu sa njegovim izabranim radovima i u njoj je, gle čuda, ona moja skandinavka iz 2003, s tom razlikom što ju je on objavio kao klasičnu ukrštenicu.
Onu svoju bazu sa 45-46 hiljada reči ja sam podelio velikoj većini enigmata u Srbiji, a mislim da ne postoji enigmata koji se koristi računarom a da nije snimio program Compiler (vidi OVDE), ne kažem da je i koristio, ali verovatno je probao (ovde je samo problem imati bazu).
Naravno da ovde nema govora o prepisivanju tuđeg rada, već je Compiler ili neki drugi program izbacio Branku Milovanoviću ovu ukrštenicu (drugu nije ni mogao da sastavi kad je verovatno imao onu moju bazu). Autor (Branko Milovanović) se više puta zgražavao kako neki enigmati sastavljaju pomoću računara, a čak se na jednom drugom blogu branio da on isključivo ručno sastavlja one ogromne magične štitove i likove, u šta ne može da poveruje ni malo dete.
Nije mi jasno zašto krije da sastavlja na računaru, kada je to više nego očigledno. Ukoliko sastavljaš ukrštenice sa malim belinama (6x6) još se i može kriti da je to rađeno na računara, ali kada se sastavljaju magični likovi velikih dimenzija, pa još i u većim količinama onda se to i ne može sakriti (može se demantovati, ali to će retko ko da poveruje).
Mislim da uopšte nije bitno, kako je nešto sastavljeno već da li je to dobro ili ne. No, ljudi hoće sami sebe da veličaju, a to se radi tako što iznapadaš one koji rade računarom, a sebe uzdižeš kako ti sve radiš ručno i iz glave (verovatno im je glava ogromna).
Naravno da nije Branko Milovanović usamljen slučaj, ima tu još onih "zakletih protivnika" kompjuteraša koji se još (ne)uspešno kriju.

12 коментара:

Rešad Besničanin је рекао...

Mile, što se tiče Miroljuba Jankovića nema dileme - on je jedan prtevejani plagijator!
Šta reći za enigmatu koji je dugi niz godina saradnik "Enigme" (nije saradnik drugih enigmatskih časopisa!) a da je u svojim poznim godinama (ima ih 65) "otkrio formulu" kako da progura redakciji tuđi rad potpisan sopstvenim imenom i prezimenom, češće svojim pseudonimom JAMI ! Očigledno je da ovaj Kraljevčanin zna da napravi dobru ukrštenicu, ali ovim svojim postupcima bacio je ljagu na celokupan svoj enigmatski opus.
U prošloj martovskoj "Enigmi" (broj 2402 1. mart) na stranici 46 objavljena je skandinavka čiji je "autor" JAMI. Dok sam je rešavao shvatio sam da mi odnekud poznata. Nije mi dugo trebalo da se setim da se radi opet o mom sastavu! Miroljub je vešto prepisao moju skandinavku bez slike a u "svojoj" metnuo u levom donjem ćošku sličicu Rubikove kocke - i tako smo dobili novi rad!!!
Čuo sam se s Tošićem i opet mu skrenuo pažnju na dotičnog plagijatora - dobio sam obećanje da ako ga još jednom uhvatimo u krađi da će dobiti šut-kartu. Ima preko sto njegovih radova kod Tošića i nema sumnje da među njima ima još plagijata, pa i ukrštenica 7x7.

Миле Јанковић је рекао...

Ne znam šta mu treba da prepisuje kada mu ionako Tošić objavi 5-6 radova, tako da to sigurno može da sastavi (bez prepisivanja) za mesec dana. Šta će mu poslatih preko sto radova kad ih Enigma neće moći objaviti ni za dve godine.
A da je bacio ljagu na svoj opus, potpuno si u pravu Rešade, sada i kada baš on sastavi neku ukrštenicu, mi možemo da sumnjamo da je i nju možda prepisao. Evo, ja sada sumnjam da je on sastavio onu belinu 9x7 koja je predstavljena na mom blogu, samo trenutno nemamo dokaza. Stvarno bez veze.

Branko Milovanović је рекао...

Prvo, niko mi nije dao bazu, pa ni tvoju bazu ne poznajem. Drugo uporebljavaš reči "zgražao se" a ja to nisam rekao niti se tako izražavao, To je posledica da sam ti rekao istinu koja je pogodila tvoju enigmatsku veličinu. Cenim te kao odličnog enigmatu ali su ti moralne i ljudske vrline vrlo niske. Kompjuter koristim kao pomoć, da investiram u programe a godišnje objavim na tri jezka stotinjak radova je ekonomska utopija. Neznam, ako znaš napiši, koji su to programi za sastavljanje. trosmjerih, četvrosmernih, osmerosmernih, 3D i feničkih ukrštenica, pa onda program za feničke kvadrate... u mojoj knjizi si video ogromno i drugih zagonetki, jesu li i one napravljene pomoću kompjuterskog programa?

Миле Јанковић је рекао...

Ako ti kažeš da ne sastavljaš pomoću kompjutera, onda je to tako.
To onda znači da si prepisao moju ukrštenicu 7x7, jer je verovatnoća da si baš takvu sastavio iz glave, pa jedno 1:10000000000 mnogooo nula, pre ćeš dobiti sedmicu na lotou nego da sastaviš potpuno istu ukrštenicu.

Branko Milovanović је рекао...

Da sam prepisao tvoju ukrštenicu, a ne živim u Srbiji, je podlo i zlo namerno podmetanje. Uvek postoji mogućnost da neko ponovi nečiji rad. Banjalučki HIK objavio je u svom 63. broju 10.8. 1981, magični štit 6x8 sa rečima: prestati Vejnović, osnivači, štovalac, kavaliri, ptičarka. Pod radom su navedena dva autora Željko Jandragić iz Bjelovara i Nevenko Soldo iz Lištice (danas Široki brijeg, u to vreme nije bilo ni kompjutera ni interneta).Urednik je pripisao da je radove dobio u razmaku par dana i da su oba autora priložila potpuno jednake, identične slike (Vejnović). Pa sad Mile kreni sa dodavanjem nulaaaaa da (ne)potvrdiš tu mogućnost.
Adio!

Миле Јанковић је рекао...

Branko, očigledno je da si mnogo nervozan (ja razlog neću pominjati, ali on je više nego očigledan).
No da krenemo redom.

1. Mene uopšte ne interesuje na koji način ti (a i svi ostali) sastavljaš enigmatske radove.
2. Ja sam ovaj tekst napisao isključivo samo zbog toga što je «ponovo» objavljena moja ukrštenica.
3. Tvoje je pravo da daš (ili ne daš) objašnjenje na koji si način došao (sastavio, aktivirao kompjuter, prepisao,..........) do «sporne» ukrštenice, kao što ja to objašnjenje mogu da prihvatim ili ne prihvatim.
4. Inače, kada se pojave ovakvi «plagijati» (ovo je pod znakom navoda zbog toga što se trenutno ne zna na koji način su nastali), postoje tri načina na koji je do njih došlo:
a) Prepisano od originalnog autora (ovo je pravi plagijat)
b) Urađeno pomoću nekog kompjuterskog programa (ovde je bitno imati približno istu bazu sa autorom originalnog rada) i ovo je onda nehotični plagijat
c) I na kraju da je autor sastavio isti rad ne znajući da je to neko pre njega uradio.
Kako si ti rekao da nisi prepisao, i nisi sastavio ovu ukrštenicu pomoću kompjuterskog programa, ostaje na kraju pod c, da si je sastavio bez upotrebe savremenih sredstava tehnologije (u ovom slučaju kompjutera).
Pominješ nekakav magični štit 6x8, koji se ne može po težini sastavljanja porediti sa ukrštenicom 7x7 bez crnih polja, tako da je tu moglo i da dođe do nehotičnih plagijata, kao i kod nekih magičnih kvadrata 7x7. Evo na primer, ako hoćeš da sastaviš magični kvadrat 7x7 sa rečju BEOGRAD na prvom mestu, pa kreneš dalje ESTRADA, velika je vrovatnoća da na kraju dobiješ kvadrat koji je neko već ranije sastavio.
Ukrštenica 7x7 bez crnih polja nije ni malo naivna za sastavljanje, tako da je verovatnoća ponavljanja neke već sastavljene ukrštenice izuzetno mala (ovde se misli na ručno sastavljanje, bez upotrebe kompjuterskog programa), tako da ne verujem da si ti sastavio ovu ukrštenicu.
Ovde se može postaviti pitanje kako si baš ovu ukrštenicu «uspeo» da sastaviš (od ukupno oko 400 dosad objavljenih), a ne neku drugu. Rešenje stoju samo u bazi podataka (baza ti je samo ovu i uspela da izbaci kao rešenje).
Džabe ti možeš da demantuješ da ne koristiš kompjuter pri sastavljanju enigmatskih radova, kada ti ja to ne verujem (sastavio si magični štit 7x15, a ja mislim da ti «peške» ne bi mogao da sastaviš ni magični štit 7x9, toliko o tvom enigmatskom umeću).
Na kraju, ti i dalje možeš da se hvališ da si sastavio ovo ili ono, mene to uopšte ne interesuje (osim ako opet ne «sastaviš» neki moj rad) i želim ti da «sastaviš» još veće, i veće kvadrate, magične likove iz «glave».

Живадин ЈОВАНОВИЋ је рекао...

Sa interesovanjem pratim ove rasprave oko
prepisivanja, odnosno plagijata, oko sastavljanja komjuterom ili iz "glave" i spreman sam da se uključim i pomognem koliko je u mojoj moći.
Mile, već sam u jednom drugom komentaru napomenuo da posedujem neke komplete raznih enigmatskih časopisa, takođe i skener pa mogu da pružim "uslugu". Eto Rešad nema skener, a ako zna koji je to broj, neka mi javi ja ću skenirati i tebi Mile poslati e-mailom.
Puno pozdrava za sve kolege.
Živadin

Rešad Besničanin је рекао...

Odlično Živadine, evo ti onda jedan "domaći zadatak".
U zadnjih tri-četiri broja "Enigme" (nisam zapisao broj u kojem je objavljen) izašao je plagijat potpisan pseudonimom JAMI. Na strani 46 je skandinavka sa sličicom Rubikove kocke dimenzija 4x4. Moj originalni rad izašao je u broju 2177. 12. 9. 2003. godine i nema sliku!

Живадин ЈОВАНОВИЋ је рекао...

Odlično Reršade,
evo danas u toku dana ću to sve srediti samo je pitanje da li mogu tebi da pošaljem ili da šaljem Miletu na E-mail? Javi mi se na 0601867300 da se dogovorimo kako ubuduće može da se kontaktira. Probao sam na tvoju adresu sa sajta ESS ali nije mi uspelo. Pozdrav

Живадин ЈОВАНОВИЋ је рекао...

Rešade,
traženo- učinjeno. Skenirano iz Enigme br. 2177 i br. 2402 poslao sam Miletu na e-mail. Vidi sa njim dalje. Pozdrav za obadvojicu.
Živadin

Миле Јанковић је рекао...

Živadine,
treba nam skenirana 46 strana (skandinavka RUBIKOVA KOCKA, autora Miroljuba Janković) iz Enigme 2402 od 1. marta 2016.
Kada mi je pošalješ, staviću na blog obe.

Rešad Besničanin је рекао...

Evo još jedne moje skandinavke koju je maznuo Miroljub Janković!
Moja originalna skandinavka objavljena je u broju 2208. od 19. novembra 2004. godine na stranici 47. Naslovljena je sa "Nagradna skandinavka" a na slici je KIRA NAJTLI. Greškom redakcije sam kao autor potpisan sa REBUS!
Plagijat je osvanuo u novembarskoj "Enigmi" iz 2014. a na slici je DANILO IKODINOVIĆ!
Živadine,na tebi je da se još malo potrudiš.:)