четвртак, 2. фебруар 2017.

ENIGMATSKI VREMEPLOV (177) - TRI UKRŠTENICE IZ POLITIKE MOZAIK BR.95, 09.04.1981.

 Autor: BOŠKO PETROVIĆ
 Autor: BRANKO POLIĆ
Autor: HAJRUDIN HODŽIĆ

3 коментара:

Hajro је рекао...

Dobro se društvo okupljalo na stranicama Mozaika, trudio sam se ..., sjećam se da sam kriptogramke i crtao (u redakciji bi dodali tabelu jer nisam imao ćirilični letraset). Zanimljivo je skrenuti pažnju na skandinavku Dr Kurpesa - nema dvoslova ni jednoslova u sredini.

Миле Јанковић је рекао...

Hajro, bilo je tu mnogo majstora.
Kod Kurpesove su i reči dobre, nema mnogo ličnih imena i prezimena, i lako je rešiva.

Kada su u ukrštenicu poređaju reči DAKTILOGRAFKINJA, POLJOPRIVREDNIK i SAMOUPRAVLJANJE jedna ispod druge ukrštenica ne može biti loša, ili kad se u belinu stave DŽEMS STJUART ili KRVNA OSVETA itd.

Pri sastavljanju ukrštenice je veoma važna ideja (to jest ono od čega se počinje).
Evo, ja sada nešto pokušavam da sastavim za Feniks, i pravim belinu 6x6 s tim da su mi treća i četvrta reč uspravno POSJET(-a, -ilac, -iti....) i RATNIK. i ako uspem da je sastavim mora da bude dobra zbog strukture reči.
Dakle, sve je u dobroj ideji.

Hajro је рекао...

Nakon neiscrpne faze sa NEISCRPNOST evo se posljednjih godina vrtim oko sintagmi (u ono malo radova sto uradim za Feniks). Ima to veze i sa konceptom sastavljackog natjecanja na Uni (parovi sintagmi...). Toliko je lijepih sintagmi u nashem jeziku, steta je ne koristitti ih vishe u radovima, em su lijepe, em su rjeshive, em razvlache kombinaciju, prekidi olakshavaju rjeshavachima... Dakle, to je to - valja pocheti kombinaciju od necheg lijepog, zanimljivog, rjeshivog, lijepe ideje koju onda valja dovrshiti na isti nachin, sto je ponekad potesko... Planiram za Unu diskusiju na ovu temu.