петак, 7. јул 2017.

OBAVEŠTENJE EK "NOVA ZAGONETKA"

ОБАВЕШТЕЊЕ ЕК "НОВА ЗАГОНЕТКА"

Београд, 1. јули 2017. године
      
На седници Председништва Енигматског клуба «Нова загонетка», које се састало у пуном саставу, у Београду, 1. јула 2017. године (Мирослав Лазаревић, Љубиша Бановић, Душко Лазић, Милија Стевановић и Миодраг Тошић), једногласно је закључено да је поводом случаја Славка Бована и Енигматског клуба «Кикинда» и њиховог саопштења за јавност од 26. јуна 2017. године, а ради истине и обезбеђивања нормалних односа и не-сметаног функцинисања Енигматског савеза Србије, за српску енигматску јавност потребно донети следеће
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
1. Енигматски клуб «Нова загонетка» се одувек залагао за добре и здраве односе у Енигматском савезу Србије, као и за омасовљење ове организације, па је за задовољством примио учлањење Енигматског клуба «Кикинда» о ову асоцијацију, рачунајући да сви српски енигмати треба да имају исти интерес за конструктивно дружење и помагање и да личне интересе треда да подреде општим, а  за добробит српске енигматике, иако увек не морају бити истомишљеници.

2. Незадовољни понашањем Славка Бована и Енигматског клуба «Кикинда», иза кога се дотични крије, Енигматски клуб «Нова загонетка» је донео одлуку о замрзавању односа са наведеном чланицом Енигматског савеза Србије, јер право свакога је да бира друштво са којим ће сарађива-ти и да игнорише оне који га директно или индиректно нападају и вређају. Потребно је напоме-нути да Енигматски клуб «Нова загонетка» не подржава некоректно понашање, вређење и улични речник појединаца, без обзира са које стране долазе. Очигледно у својој умишљености величине, Славко Бован није приметио да овде наш клуб не решава и не може да решава опште односе у Енигматском савезу Србије, већ да брани своје интересе.

3. Уместо да призна грешке појединаца, својих чланова и да о њима расправља, Славко Бован упорно жели да докаже оно што се доказати не може и што базира на чињиницама, а не на томе да ли неко некога воли или не, игноришући узајамну толеранцију и неопходно разумевање и поштовање, тражећи стално неке доказе за ствари које су сваком добронамернику познате и јасне. Ниједним гестом Енигматски клуб «Кикинда» није показао добру вољу да се ово реши на цивили-зацијски и културан начин.

4. Пошто је по Славку Бовану једино оно што они раде, коректно, поштено и законито и пошто Славко Бован воли да се ставља испред и изнад свих, без имало самокритичности, он је, по обја-вљивању одлуке Енигматског клуба «Нова загонетка», одмах објавио саопштење (наводно мишљење Председништва његовог клуба, мада се не види када се оно састало), у коме одбацује ову одлуку, као мањкаву, неосновану и лицемерну, не видећи, под утицајем његове болесне сујете о величини, да је написао глупости, које немају никакво покриће и које не негирају основни разлог за доношење одлуке Енигматског клуба «Нова загонетка». Са нашом одлуком неко може да се не слаже и да је не прихвата, али не може да је одбаци, јер је није он ни донео. То још једном показује нереалну тежњу за самоистицањем и стварањем неког мита о својој величини.

5. Каже се да је одлука мањкава, за разлику од његовог саопштења, за које се с правом сумња да је донето на седници њиховог клупског Председништва, а које је по њему једина истина у овој ситуацији. Славко Бован не уређује ствари у свом «дворишту», али зато, по њему, с правом крити-кује рад других. Не због Славка Бована, где уопште немамо намеру да се правдамо због било че-га, већ због српске енигматске јавности којој се обраћамо, на седници редовне годишње Скупштине Енигматског клуба «Нова загонетка», на којој је и донета поменута одлука, од 29 присутних, 15 њих су чланови клуба са до тада плаћеном клупском чланарином за ову годину, од којих је против одлуке био само Томислав Поповић. Други глас против, био је глас Радомира Мићуновића, који још за ову годину није измирио своје клупске обавезе везане за плаћање чланарине, мада смо и њега рачунали у оне који не прихватају ову одлуку.

6. Даље се каже да је одлука неоснована и да је оно што у њој пише потпуна неистина. Пошто очигледно Славко Бован сматра да коментари појединаца нису саставни део његовог блога, мада их он пушта, и да њих може, када је посао завршен, и да избрише, како би докази нестали, он се тиме солидарише са тим написима, што је једном неопрезно и рекао да се све више слаже са таквим текстовима, па према томе свака даља дискусија по овом питању је излишна. Председништво Енигматског клуба «Нова загонетка» тражи од Енигматског савеза Србије, да под хитно на седници свог Председништва утврди чињенично стање везано за то ко овде не говори истину и ко изврће чињенице и замењује тезе, па да у складу са својим Статутом и Кодексом понашања, предузме одговаруће мере (члан 16. Статута ЕСС – а јасно говори о оваквим ситуацијама).

7. Лицемерно, а помало и безобразно, је овакво саопштење Славка Бована, када каже да је одлука Енигматског клуба «Нова загонетка» лицемерна, ваљда зато што желимо да се бранимо од болесних констатација и непримерених изјава. Ако су чланови Енигматског клуба «Кикинда» трпели вишегодишње!! вређање (треба погледати када је клуб формиран), требало је да одмах реагује, а Енигматски клуб «Нова загонетка» сигурно не би подржао такве некоректности. Наша одлука није могла да третира евентуално вређање чланства Енигматског клуба «Кикинда», што наш клуб сигурно не подржава, већ се овде ради о вређању чланова Енигматског савеза Србије и Енигматског клуба «Нова загонетка», као његове чланице, од појединих чланова Енигматског клуба «Кикинда», што Славко Бован очигледно толерише, када ово бесмислено брани.

8. Још жалоснији и смешнији је принцип реципроцитета који уводи Славко Бован, што нас још више уверава да смо донели правилну одлуку и да смо на исправном путу. Наравно, наш клуб чека одлуку Председништва Енигматског савеза Србије и више не жели да полемише на ову тему. Наш представник у Председништву Енигматског савеза Србије ће подржати сваки предлог овог тела и сваку одлуку коју то Председништво донесе.

Потпредседник и заступник          Председник Председништва
ЕК «Нова загонетка»                                 ЕК «Нова загонетка»
Љубиша Бановић                                       Мирослав Лазаревић

Tekst preuzet sa sajta ESS-a

Нема коментара: