среда, 30. август 2017.

KOMPJUTERSKO SASTAVLJANJE MAGIČNIH LIKOVA

ZAGONETAČ BR.311,  01.05.1986.

4 коментара:

Анониман је рекао...

Znači još 1986. kompjuteri su sastavljali magične likove.

Бранислав Никић је рекао...

Bravo Mile za ovaj članak. Bio mi je jako zanimljiv za čitanje. Posebno mi se svidela vidovitost Stjepana Horvata, kao i podatak da je Vinko sam napisao program koji pravi magične štitove i to na jednom od prvih personalnih kompjutera - ZX Spectrum koji je bio i moj prvi kompjuter.

Miroslav Cvetković је рекао...

Bio je u "Zagonetaču" (možda i ranije) jedan tekst o tematskim kvadratima 7x7 sastavljenim pomoću kompjuterskog programa (geografski pojmovi). Mislim da je autor Damir Đordani.

Миле Јанковић је рекао...

Bilo bi dobro, ako neko ima neke brojeve Zagonetača, pa da skenira neke zanimljive tekstove (toga sigurno u Zagonetaču ima), bilo bi zanimljivo pročitati ih posle toliko godina.

Ovaj tekst samo potvrđuje apsurdnost podele enigmatskih priloga na autorske i neautorske (kompjuterske) kako neki enigmati zdušno propagiraju, a pre 31 godine su se sastavljali magični likovi pomoću kompjuterskog programa.
Ko danas može sa sigurnošću da tvrdi da je nešto sastavljeno pomoću kompjutera ili ne?
Zato se enigmatika može jedino da deli na dobru i na lošu, i nikako drugačije, a kako je ko do nečega došao to nije bitno, ne treba neko da izigrava Šerloka Holmsa pa da kaže: ovo je uradio kompjuter, a ovo živ čovek, a ono je možda i skroz suprotno, pa da hvali sebe kako on radi bez kompjutera (takvi su najsumnjiviji, a ima ih poprilično), a da kritikuje druge koji po njemu sastavljaju pomoću kompjutera (a dokaza nema).
Zato neka svako radi kako hoće, može, zna....