четвртак, 8. март 2018.

Moja križaljka sa Memorijala "Pavle - Libran" 2017.

Objavljeni su rezultati sa Memorijala "Pavle - Libran" 2017., a kako sam zauzeo mesto pod itd. ili sam među onih šest križaljaka koje su neispravne, objavljujem svoju križaljku koju sam poslao na konkurs, pošto neće biti objavljena u časopisu, barem da bude objavljena na blogu.
Uvećanje: desni klik: otvori vezu u novoj kartici.

24 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Pročitao sam riječi i ne znam zašto je diskvalificirana. Teška je, ali to nije razlog. Ovoga puta birali su radove s malo crnih polja: prva Rankova ih ima 39. Bit će bolje drugi puta.

Миле Јанковић је рекао...

Nedjeljko, nisam ja rekao da je diskvalifikovana, već da je MOŽDA diskvalifikovana, a možda sam osvojio trideset i neko mesto.
Što se tiče težine uvrštenih pojmova, zbog načina opisivanja pojmova (prvo slovo svakog pojma se upisuje u mrežu), apsolutno je sve rešivo u belinama.
Kada se upiše prva vodoravna reč iz prve beline (koja je i najteža), sve vodoravne reči su lako rešive.
A broj crnih polja, je takav kakav je, ja crna polja ni ne brojim, gledam da budu uvrštene zanimljive reči.
Recimo, kada sastavljam križaljku formata 21x13 za Feniks, zbog načina kako sastavljam (belina u sredini, i da nije monotona) u startu imam 5-7 crnih polja više od onih koji sastave belinu 6x6 gore levo, pa nastave dalje.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Znam da nije problem rješivost. Ako nije među šest diskvalificiranih, gdje je onda?

Миле Јанковић је рекао...

Onda je u grupi od 21. do 37. mesta.

Unknown је рекао...

Mile, usudiću se da prokomentarišem tvoj rad:

1. Imaš previše crnih polja (kao što reče Nedjeljko), što je posljedica dvije bjeline u centralnom dijelu ukrštenice.
2. Raspored crnih polja je sve, samo ne "ugodan za oko": na jednom mjestu imaš lanac od pet vezanih crnih polja, a na tri mjesta po četiri (i to nisu u pitanju dijagonalni lanci vezanih polja, već na jednom mjestu imaš tri vezana vodoravna polja).
3. Imaš previše izolovanih polja (jednoslova) (19), mnogo dvoslova, od kojih su mnogi u centralnom dijelu lika (ako se to tako može nazvati).
4. Prva riječ vodoravno (od koje se obično polazi pri rješavanju), nepoznata je prosječnom rješavaču, što nekada može ubiti volju za daljnjim rješavanjem ukrštenice.
5. Imaš puno nepoznatih riječi i skraćenica (čak i četvoroslovnih) (npr. MSKA, koja je, uz to, pod 1. uspravno) (npr. u gornjoj lijevoj bjelini: ODINSA, DERAIN, AJANTA, MINTAN, ANANKE), pa FIDAIJA, PAETINA (u ostale dvije bjeline), nepoznatih četvoroslova: IVOU, AKEI, UONA, BANI, BRAF, pa čak i troslova (ILJE). Kažeš da je sve rješivo. U pravu si, ali rješivost nije jedini kriterijum, pogotovu u slučaju kada je rješivost posljedica sistema opisivanja ukrštenice.

Eto, ja to tako vidim, a ti vidi šta ćeš sa ovim komentarom. Ne smeta mi da ga obrišeš, ako misliš da nije na mjestu.




Миле Јанковић је рекао...

Zlatko,
zašto misliš da ću da obrišem tvoj komentar?
Trudio si se napišeš svoje mišljenje i bilo bi nekorektno da ja to izbrišem.
Ja moju križaljku nisam stavio na blog zato što smatram da je bolja od ostalih, već zbog toga što neće biti objavljena u Kvizorami, pa da je barem prezentujem na mom blogu.
Sve što si napisao o manama križaljke si u pravu, i one su posledice načina sastavljanja iste.
Naime, zadao sam sebi zadatak da sastavim 3 beline sa sledećim uslovima:
1. Da u svakoj bude jedan tematski pojam,
2. Da belina ne bude monotona, već da ima najmanje dva kraka suglasničko-samoglasničkih grupa,
3. Da bude rešiva (ovde je olakšavajuća okolnost što se u lik upisuje prvo slovo svakog pojma)
Posledica ovoga je sve što si napisao veći broj crnih polja, jednoslovi, dvoslovi, manje poznati pojmovi (koji se međusobno ne ukrštaju).
Moj stil sastavljanja je ovakav, koji neću menjati, pa neka budem uvek i poslednji.
Ja sam mogao sve ove nedostatke koje si naveo lako da izbegnem, evo na primer ovako: stavim izraze ili sintagme od 22 slova u 2. red, 5. red odole, 2. stupac i 6. stupac od desno, i krenem da sastavljam bez belina. U ovom slučaju sigurno neću imati ni jedan jednoslov, možda ni dvoslove, nepoznatih pojmova, kao i mnogo crnih polja. Ali ja sa ovim ne bi bio zadovoljan
Zašto sam izabrao baš ovakav raspored 4 reči od 22 slova, upiši ih u mrežu pa ćeš videti. Još kada bih uspeo da ubacim još 4 reči od 22 slova (ovo je za mene nemoguća misija) na pozicije 5 red, 21 red, 6 stupac i 21 stupac, bilo bi to iha haj križaljka.
Zbog ovoga gore navedenog, ja recimo nikada ne bih na prvu poziciju u ovakvoj križaljci upisao reč od 22 slova, ustvari onda bih morao da reč od 22 slova upišem i na drugu poziciju.
Toliko
Pozdrav.

Unknown је рекао...

Nemoj me pogresno shvatiti, imam osjećaj da su posjetioci enigmatskih blogova i uopšte enigmate postale previše osjetljive i da se neke kontruktivne i dobronamjerne kritike (po njima ne mislim na "kritike" izvjesnog MM) "dočekuju na nož".

Mislim da je Mihaljević jednom rekao da,ako se želi postići iole zapaženiji plasman na nekom takmićenju, takmičar MORA da prilagodi svoj stil sastavljanja stilu koji i pristupu koji se njeguje u određenoj redakciji ili unutar žirija (čiji je sastav uglavnom poznat unaprijed). Ili da se pošalju barem dva rada: jedan sa "prilagođenim pristupom" i drugi "za svoju dušu". Ako si rjeešavao Kvizoramu (a vjerujem da jesi) mogao si primijetiti (ili pretpostaviti) da ovakav tvoj stil sastavljanja ne prolazi kod urednika Kvizorame ni pod razno (barem kada je u pitanju plasman među prvih deset).

Ja nisam rekao da se navedeni nepoznati pojmovi ukrštaju, već sam htio kazati da samo njihovo postojanje narušava kvalitet ukrštenice (koja, naravno ima svojih kvaliteta), ali i brojnih mana koje sam već naveo.

Миле Јанковић је рекао...

Zato ja više i ne komentarišem ničije radove (ako im nešto zameriš odmah počnu prepucavanja), samo skeniram, stavim na blog, i to je to.
Zašto bih ja ulazio u neke svađe sa nekim samo zbog toga što imamo različita mišljenja. Neka svako sastavlja kako misli da je najbolje.

Nisam ima priliku da rešavam Kvizoramu, imam samo broj 1334 u kojem je raspisan konkurs, i tu sam video MAKSIVERZALKU (stavio sam je na blog,http://srpskaenigmatika.blogspot.rs/2017/12/kvizorama-br1334.html ), koja ima 47 cp (moja ima 4 više) i 14 jednoslova (autor Inga Vrhović, verovatno Ivan Hrgović), bez ičega zanimljivog u njoj. I kada mi takav člana žirija da 0 bodova (ako mi je dao Nulu?) veruj mi da uopšte nisam razočaran, kompententan je za žiriranje tačno toliko koliko sam od njega dobio bodova.

Marko Mihaljević је рекао...

Gospodine Deliću,

je li sad vidite da sam bio u pravu.

Ove godine odlučio sam sudjelovati na natječaju bez želje za pobjedom. Nekoliko dana prije isteka roka sastavio sam anagram za nekih desetak minuta, a za križaljku sam izgubio otprilike 3 sata. Napravio sam je za svoju dušu bez prepravljanja i “uljepšavanja” za razliku od prošlogodišnjeg natječaja.

Sasvim je primjetna razlika plasmana mog prošlogodišnjeg rada i rada s ovog memorijala.

Ja nemam nikakvih zamjerki na natječaj ni na žiriranje. Znao sam kakva su pravila, tko je u žiriju i koje kriterije preferiraju. Tko voli neka sudjeluje, a kome se ne sviđa ne treba niti slati radove;
uostalom uvijek će biti zanovijetanja i zamjerki na nečiji rad ili žiriranje, kao što izreka kaže: “sto ljudi, sto ćudi”

P.S.
Po meni je rad gospodina Nedića jako dobro izbalansiran iako sam ja sklon malo kompleksnijem i zanimljivijem sadržaju (isključivo kad su u pitanju natječaji gdje po mom mišljenju bi trebalo pokazati malo veću dozu ambicioznosti).
I ovom prilikom čestitam Ranku na zasluženoj pobjedi.

Srdačan pozdrav
od Marka Mihaljevića

Анониман је рекао...

Miletova križaljka ima čak tri impresivne bjeline,ali Zlatko i Marko su dobro primijetili da treba pratiti što urednici preferiraju,a u Kvizorami vole baš ovakve kakve sam ja poslao,iako pobjedu nisam očekivao ni pod razno.Radoja Racanović je napravio dobar kritički osvrt za razliku od Mladenove kritike koja više liči na izljev žuči.Nema nikakve potrebe za tim jer za mene je enigmatika znanje kroz zabavu a ne traženje božje čestice.Pozdrav svima! RankoN

Unknown је рекао...

Ranko, prvo da čestitam na prvom mjestu, drugo, da primijetim da je očigledno da ta prva mjesta u nekoliko zadnjih takmičenja nisu slučajnost.
Što se tiče kritike, vidim da te to nije previše potreslo. Imamo pouzdane podatke da dečko ima posebnu dijagnozu i da je u Lazi Lazareviću bio s "one strane" (iako on laže da je bio na praksi). Naime, bio je egzemplar pacijenta sa dijagnozom "disocijalni poremećaj ličnosti". Dakle, imaš posla sa ludakom, pa se ne vrijedi zbog njega previše sekirati.

Pozdrav.

Mandrak је рекао...

Užas. :(
Debiliću, ti si takav kakav si, pa se i može razumeti što bez blama, pod punim imenom prosipaš ljage, ali dobronamerno bih te podsetio da si se, na nesreću, razmnožio u vreme kad još nisi bio pogođen alkoholičarskom impotencijom i mentalnim propadanjem, i ta nesrećna deca kojoj si dao prezime bi mogla da snose vrlo neprijatne posledice tvog javnog psihotičnog divljanja. I inače je ta familija iz koje ti potičeš puna ludaka, pijandura i svakog drugog ljudskog otpada (nije ovo Indija, lako se do to tih podataka stiže), pa im se hereditarno ne smeška vesela sudbina, ali to što ste tako obogaljeni i unesrećeni, ne znači da će vam biti lakše ako se projektujete na one koji su imali malo više sreće. Ti mene nikako ne možeš da povučeš na to dno po kom gmižete ti i tvoj okot, jer ja prosto nisam iz najgore kuće kao ti. Možeš samo da me iznerviraš, pa da ti posvetim jedan super-post u kom ću potanko i faktografski da prikažem tvoj porodični haos, sa sve dijagnozama. Ali pravim dijagnozama.

Zasad samo ovoliko: nekoliko članova moje porodice radi u MUP - u (među njima i moj rođeni brat). To znači da smo nekoliko puta džumle podvrgavani bezbednosnoj proveri, i s obzirom na to da se radi o javnim podacima, evo da te izvestim da do nam do ikstog pretka (i po muškoj, i po ženskoj liniji) niko nikada nije patao ni od kakve duševne bolesti, nije bilo pijanica, lopova, kurvi, ubica i sličnih fukara kojima je tvoja loza krcata. Dakle, na sreću, niko nikad nije sazreo za psihijatriju, a ja sam jedini koji je imao ikakav kontakt sa ljudima kao što si ti, tj. sa duševnim bolesnicima, jer sam pogrešno izabrao profesiju (šućur alahu, poslednjih godina sam se distancirao od vas, jer to... hm... stvarno nije za moju porodicu).

I uzgred, Ranko, ja zaista nemam ništa protiv tebe, niti je moj osvrt "izljev žuči". Istina, jesam žučan, takav mi je temperament, a ako te je moja analiza stvarno potresla (kako tvrdi ova raspadnuta pijandura), žao mi je. Ja sam komentarisao pobednički rad i ocenu koju je dobio, a ne tebe, niti tvoj enigmatski rad generalno. Po mom mišljenju, ti si daleko bolji sastavljač nego što si pokazao na ovom konkursu.

Unknown је рекао...

Ajde, ajed, Lazice, šta se peniš. Znaš i sam da ovo nije istina što sam rekao o tebi. Ti si još grđi. A ti koji su te džumle proveravali su luđi od tebe. Pa i tvoj brat. Koji je verovatno granične inteligencije, čim radi u MUP-u. Jer tamo ne primaju pametne.

A sad se okreni u ćošak i prestani da dišeš. Nakazo.

Giša је рекао...

Mladene, ima li neko ko ima drukčije mišljenje o tebi? Ko je to (ne spominji porodicu molim te, oni imaju drukčije kriterijume)?

S druge strane, Mladene, ima li, po tvom mišljenju, neka osoba na ovom svijetu koja radi svoj posao, profesionalno ili iz hobija, a da ti na to kažeš "to tako treba!"?

Ima li po tebi ičega na ovom usranom svijetu oprane guzice?

Imao sam sličnog direktora prije više od 15 godina, koji me je za manje od mjesec dana uspio dotjerati do čira, iako sam uvijek bio flegma po prirodi i jako me je teško izbaciti iz takta...

Žao mi je što se nisam bavio psihologijom, jer bih sada lakše mogao reći koji je tačan naziv tvoje bolesti, ali vjerujem da tu nešto postoji...

Otkad pratim blogove, uvijek neki Mel Mandraković ima nešto za reći - tj. za prisrati... I ako postoji nešto što niko ne može ocrniti, ti ćeš to ocrniti jer si, zaboga, ti jedini kompetentan na ovom svijetu.

I meni si prišio niz epiteta, iako me ne znaš! Samo iz tog primjera ti dokazujem sve gore napisano.

S druge strane, ja tebe ne poznajem i ne mogu te komentarisati na isti način. Ja mogu samo komentarisati ono što ti napišeš, i to upravo činim. Tvoji komentari su puni mržnje, zajedljivosti, zavisti, uvreda, netačnih i malicioznih konstrukcija i još mnogo čega lošeg...

I za kraj, ne znam te - i drago mi je zbog toga. Soj takvih ljudi izbjegavam radi produženja vlastitog života. Jedino mi je krivo što ne postoji način da tvoje postojanje eliminišem i sa ovih prostora gdje neki tvoj komentar zagađuje atmosferu ugodnog enigmatskog ćaskanja i komentarisanja. Čovječe, kontaminirao si sve enigmatske prostore, međuljudske odnose, organizacije i susrete.

Zato bi se trebao sam povući, a ne i dalje obitavati ovdje gdje te 99% ljudi ne voli!
(nisam radio zvanično istraživanje, ako me i zbog toga uzmeš na zub...)

Mandrak је рекао...

A, Giško, i ti si tu. Na tvoj poetski, hipersenzibilni komentar oslobođen ovozemaljske inteligencije, kao i obično nemam puno da dodam.
Neću da te uzmem na zub, ti si po mom mišljenju kreten. Po definiciji.
Pozdrav, ljubim :)

Unknown је рекао...

Lazice, opet si zaboravio da uzmeš lekove.

Mandrak је рекао...

Tebi Debiliću ne mogu da odbijem na slaboumnost. Ti si samo poremećena pijandura iz najgore kuće, tj. žrtva transgeneracijske socijalne patologije, a to nije dovoljan alibi.
Nije baš isto kad nekoga nazoveš psihopatom (zovi me kako hoćeš, to je već tvoje pravo na izražavanje stava) i kad javno iznešeš izmišljotinu da je neko lečeni sociopata (na taj način ne vređaš mene, nego moju porodicu; da bi iko mogao da zapati dijagnozu koju si gore isfantazirao, morao bi otprilike da ima anamnezu kao ti, tj. familiju punu degenerika).
U svakom slučaju (i hvala nebesima) ni ja, ni iko iz moje porodice ne pije lekove jače od aspirina. Možda smo mi malo glupi (eto, mudro si zaključio da mi je brat glupander, a realno, i ja nisam daleko čim se peglam s tobom umobolnim), ali bar nas nema na MKB listi, gde ste komplet nanizani ti, tvoji roditelji i tvoja kukavno nesrećna deca. Zato kad popiješ svoje lekiće (samo nemoj da mešaš sa rakijom, znaš šta je bilo prošli put!), pametnije ti je da se pozabaviš njihovim mentalnim zdravljem, dok se neko nije obesilo.

Unknown је рекао...

Ajde, ajde, uzmi lekiće ... Što se duriš. Ti znaše da svi mi tebe volimo i da smo zabrinuti za tvoje mentalno zdravlje koje je prilično loše, što je i dokumentovano sa nekoliko psihijatrijskih nalaza. I ti svi svjestan da imaš problema, pa ne valja da odbijaš terapiju koja ti je prepisana. Tako sebi samo odmažeš.
Da si ti meni živ i zdrav, junače, i da nam se što prije vratiš tamo gde ti je i mesto. U "Lazu".

Giša је рекао...

Konjina ostaje konjina! Možda si malo veće govedo nego što si konj...

Unknown је рекао...

Gišo, šta su ti skrivili konji i goveda pa da ih porediš sa ovom nakazom?

Giša је рекао...

U pravu si Zlatko.

Ova iskompleksirana nakaza izazvala je moju afektivnu reakciju...

Mandrak је рекао...

Kako se vi lepo slažete. :) Psihić i kreten, super kombinacija. Trebalo bi da udružite umove, ko zna kakav doprinos možete dati čovečanstvu. Ili bar enigmatici.

Unknown је рекао...

Laki, oprem dobro.

Giša је рекао...

NAMĆOR, KAD VELIM!