петак, 13. март 2020.

SPECIJALNO IZDANJE NOVOSTI ENIGME

U prodaji je Specijalno izdanje Novosti Enigme.
Na 48 stranica, sve u boji, formata A4, nalazi se 100 enigmatskih priloga (ne 100 ukrštenica), 100 sudokua i knjižica 100 najvećih šahovskih problema.
Enigmatski radovi objavljeni u Specijalnoj Enigmi su ranije već objavljeni u Enigmi, dakle reprint starih radova.






7 коментара:

Анониман је рекао...


Nabavio sam ovo izdanje.
Lepo i luksuzno izdanje, ali nažalost sa dosta grešaka i sa problematičnim izborom radova i autora (bar 4 autora su umrli a da se to nije naznačilo) a kod sitnih zagonetaka ima grešaka zbog kojih su zagonetke nerešive. Pojedini autori su favorizovani, a nedostaje jedan broj stalnih autora.
Sve u svemu, pokušaj da se osveži enigmatsko tržište.
Takođe, izdanje u impresumu nema podatke o datumu izlaženja.
Vlašar

Миле Јанковић је рекао...

Šarke,
Objavili su stare radove da ne moraju da plate honorare.
Sada što su objavili i nekim pokojnim enigmatima nema neki poseban značaj, jer ni živi neće dobiti honorar.
Nisam rešavao tako da i ne znam da li ima grešaka.
Ispada da za ovaj komplet, honorar smo dobili samo ti i ja za šahovsku knjižicu, jer sam ja to posebno ugovorio sa direktorom Novosti.

Живадин ЈОВАНОВИЋ је рекао...

Pitanje za vas dvojicu: Ko je pogrešio kod šahovske knjižice? Na pretposlednjoj stranici umesto Svetozar Gligorić, stoji Slobodan....
Većih grešaka nisam primetio, mada nisam detaljno ni pregledao....

Миле Јанковић је рекао...

Živadine,
ja sam radio šahovske probleme, i pozicije 10 šahista i rešenja, dakle kompletno u pdf pripremljeno 51 stranica + deset dijagrama, a Šarić je uradio tekstualni deo, ali on nije radio tehničku pripremu, tako da je redakcija Enigme to pogrešila. a korekturu nisu ni radili.

Анониман је рекао...


U svim primercima koje sam ja nabavljao i poklanjao prijateljima sam ispravljao ime SLOBODAN u SVETOZAR. Kada sam Nebojši rekao da treba da neko od nas šahista izvrši korekturu on je rekao da nema potrebe. I sada, umesto da isprave tu grešku u ovom paketu sa enigmatikom, oni to puštaju u promet. Isto tako je trebalo da pre nego što objave ovako luksuzno izdanje dozvole nekom od nas rešavača i enigmata izvrše korekturu i lekturu! Nedozvoljivo je da se slovni rebus RADOVANA UROŠEVIĆA (rođenog 1930. godine i najstarijeg živog saradnika "Enigme") objavi sa ČK iznad ŽIŽ a ĆK ispod ŽIŽ a da rešenje bude UŽIČKO KOLO (treba ČK da bude okolo ŽIŽ). Sprema spisak svih nedostataka kako bih to poslao redakciji "Novosti enigme".

Vlašar

Анониман је рекао...


Ispravljam se: spremam tekst o nedostacima ovog specijalnog broja! Po meni je nedopustivo da se i dalje koriste ranije objavljeni radovi pokojnih i drugih autora a da se to ne naglasi i objasni enigmatskoj javnosti. Jer, napraviti ovakvo specijalno izdanje a da mu se ne prida adekvatan redakcijski značaj je prekršaj novinarskih i enigmatskih načela i kodeksa. U "Večernjim novostima" se svakodnevno objavljuju radovi iz "Novosti enigme" a preko vikenda i enigmatski dodatak u kome se objavi preko 10 radova. Bilo bi to odlično za nas enigmate kada bi to bilo plaćeno i kada bi bar živi autori bili obavešteni da su im objavljeni radovi i u kom broju. To je još jedna tema za nas enigmate i tema za klubove i sekcije kao i za Enigmatski savez Srbije.
Vlašar

Миле Јанковић је рекао...

To treba da rešavaju oni koji i uređuju Novosti Enigmu, to jest Nova Zagonetka.