петак, 1. септембар 2023.

ОДРЖАНИ 22. СУСРЕТИ ЕНИГМАТА У КАЋУ КОД НОВОГ САДА


 ОДРЖАНИ 22. СУСРЕТИ ЕНИГМАТА У КАЋУ КОД НОВОГ САДА

НАЈУСПЕШНИЈИ ВАЊА ТОМАШЕВ, МИРОСЛАВ ЦВЕТКОВИЋ И ЕК КИКИНДА
У организацији Енигматског савеза Србије а уз помоћ Удружења грађана "Локалитет" из Новог Сада, Шаховског савеза Војводине, Шаховског клуба "Југовић" (Каћ), Туристичке организације Нови Сад (ТОНС), "ЕЛИТ Студија" (Шимановци), "МИС Јовановић" (Аранђеловац), Месне заједнице Каћ, "КОПИКОМЕРЦА" (Каћ) и "ОМОРИКЕ ДМ", (у чијем објекту су боравили и такмичили се енигмати),  у КАЋУ код Новог Сада, су одржани  22. СУСРЕТИ ЕНИГМАТА СРБИЈЕ од 25. до 27. августа.
Учествовало је 65 енигмата и љубитеља енигматике који су се три дана такмичили и дружили и реализовали оквирни програм 22. СЕС-а. Присуствовали су следећи енигмати и љубитељи енигматике: БАБИЋ Верољуб и Славица, ЂЕРМАНОВИЋ Драган и Слободанка (Коцељева), БОВАН Славко и Милијана, ТОМАШЕВ Вања и ЈЕРИНКИЋ Добривој (Кикинда), ДОДЕВСКИ Воја и Драгица, МАРЈАНОВИЋ Миленка и Милосав (Ваљево), НИКИЋ Бранислав, ДИНЧИЋ Јовица и Михајло (Пожаревац), МИЛУНОВИЋ Зоран и Данијела и РАДАКОВИЋ Марјан (Ниш), ИВАНИШЕВИЋ Миодраг, ЛАЗАРЕВИЋ Мирослав, ЈАКОВЉЕВИЋ Зорица, СТОЈКОВИЋ Боривоје и Ратко и КРСТИЋ Предраг (сви Београд), ЈОВАНОВИЋ Драгиша (Рума), ШАРИЋ Владимир и Гордана (Шимановци), ПЕРИЋ Сретен (Лозница), МАТОВИЋ Драган (Крагујевац), МИЛОШЕВ Аница (Црвенка), КЛИКОВАЦ Катарина (Земун), МАТИЋ Радомир (Бор), МИЛОШЕВИЋ Зоран (Ћуприја), РАДИСАВЉЕВИЋ Зоран, НЕЦИН Софија, ИЛИЈАШЕВИЋ Зоран, ЈАНКОВИЋ Миле, КОСТИЋ Ђорђе  ("Локалитет") , РАЈКОВ Саша (водич из ТОНС-а) (сви Нови Сад), РАКОВИЋ Раденко (Јазак), МАРКОВИЋ Младен (Гаџин Хан- редакција "Невена" - Нови Сад), БЕСНИЧАНИН Решад и Енеса (Нови Пазар), ДИМОВИЋ Жељко (Сомбор), ГОЛОИГРА Јадран (Бијељина, РС - БиХ), МАНДИЋ Гојко, МИЉЕВИЋ Божо и ДРАГОМИРОВИЋ Небојша (Бања Лука, РС - БиХ), СТАНКОВИЋ Мирко (Челинац, РС - БиХ), НЕДИЋ Недјељко (Угљара, БиХ), ОЗДАНОВАЦ Анка и Илија (Привлака , Хрватска), ЏИЈАН Туњо (Винковци, Хрватска), ДУБРОВИЋ Јосип и ПОПИЋ Анте (Осијек, Хрватска), ПАВИЧИЋ Лука и ШТАМБУК Петар (Сплит,  Хрватска), КОПАЊА Миро-слав ("Копикомерц" и ШК "Југовић"- Каћ), МИЛИЧЕВИЋ Петар (Каћ - секретар ШС Војводине), МИЛУТИНОВ Живан Жица ("Каћке новине"), КНЕЖЕВИЋ Илија, ТОДОРОВИЋ Немања, МАЛЕШЕВ Ненад, ЈАКОВЉЕВИЋ Ђурађ и РАЂЕН Драган (шахисти ШК "Југовић" - Каћ).
Првог дана (петак 25. август) извршен је смештај учесника у "Оморици" док је група од 6 енигмата сутрадан смештена у мотел "Божур" на улазу у Каћ. Уједно су подељене "Локалитетове" кесе са поклонима а ко је хтео купио је мајице 22. СЕС-а. Првенство Србије у састављању анаграма на три теме везане за 22. СЕС окупило је 14 такмичара.
Победио је ВАЊА ТОМАШЕВ са 39 поена (добио пехар и златну медаљу) испред СОФИЈЕ НЕЦИН (сребрна медаља) са 38 и НЕБОЈШЕ ДРАГОМИРОВИЋА (бронзана медаља) са 37 поена.
После вечере одржана је годишња Скупштина Енигматског савеза Србије (којој је председавао Радомир МАТИЋ) на којој је после жустре расправе одлучено: да се Миле ЈАНКОВИЋ прими у чланство, да се усвоје извештај о раду и финансијски извештаји за претходни период, да се измени Статут ЕСС (чланови 19 и 24), а уједно је изгласано поверење Владимиру ШАРИЋУ да и даље буде председник.  Под тачком разно било је речи о енигматским издањима и другим актуелним питањима из рада клубова и секција удружених у ЕСС. Записник је водио Верољуб БАБИЋ 
Свечано отварање је одржано у суботу 26. августа у 10 часова уз присуство великог броја енигмата и гостију. Поздравне речи су изнели Ђорђе КОСТИЋ из Удружења грађана "Локалитет" из Новог Сада, Мирослав КОПАЊА у име МЗ Каћ, ШК "Југовић" и "Оморике ДМ" и Владимир ШАРИЋ (председник ЕСС). Посебно је представљена монографија "ЕНИГМА 70 ГОДИНА" о којој су говорили коаутор Марјан РАДАКОВИЋ и рецензент Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ. После тога енигмати су се фотографисали испред "Оморике".
Реализован је излет у Нови Сад - чији обилазак и тумача је бесплатно обезбедио ТОНС - Туристичка организација Нови Сад а водич Саша РАЈКОВ се изузетно потрудио да енигматима прикаже бурну историју Српске Атине. Енигмати су се сликали на више места - између осталог и код споменика Јовану Јовановићу Змају.
После ручка одржано је ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ У РЕШАВАЊУ ЗАГОНЕТАКА. Учествовало је 24 такмичара а прво место, пехар и златну медаљу је освојио ВАЊА ТОМАШЕВ са 259 поена испред ГОРДАНЕ ЈОВАНОВИЋ ШАРИЋ (сребрна медаља) и ЗОРАНА РАДИСАВЉЕВИЋА (Бронзана медаља) са 250 поена.
После вечере одржано је такмичење парова у решавању ребуса, чији аутор је Зоран МИЛУНОВИЋ. Одређено је жребом 12 парова. Најбржи су били са свих 176 поена Сретен ПЕРИЋ и Зоран РАДИСАВЉЕВИЋ (добили пехар и златне медаље), друго место је припало пару Бранислав НИКИЋ и Софија НЕЦИН (сребрне медаље) а треће место припало је Гојку МАНДИЋУ и Миодрагу ИВАНИШЕВИЋУ (бронзане медаље). После овог такмичења одржана је седница Председништва на којој је договорено да се свечана седница Председништва за Дан енигмата у фебруару 2024. одржи у Ваљеву поводом 40 година рада клуба, да се извиди могућност одржавања 23. СЕС-а у Смеде-реву или Вишеграду (или негде у Републици Српској), да се убудуће не толерише присуство чланова на Скупштини у алкохолисаном стању.
У недељу 27. августа после доручка енигмати су имали слободно време за обилазак Каћа (многи су обишли манастире Каћ и Ковиљ а понеко и спортски центар Рукометног клуба "Југовић", као и локалну цркву).
Шаховски меч је одржан од 11,30 до 12,30 часова између домаћих шахиста и енигмата на 6 табли уз темпо игре 15 минута по играчу. Резултат: ШК "ЈУГОВИЋ" - ЕНИГМАТИ 8,5 : 3,5 (за енигмате поене су освојили Зоран РАДИСАВЉЕВИЋ, Зоран ИЛИЈАШЕВИЋ и Драган ЂЕРМАНОВИЋ док је пола поена освојио Владимир ШАРИЋ а без поена су остали Добривој ЈЕРИНКИЋ и Миодраг ИВАНИШЕВИЋ.
Свечано затварање обављено је од 13 часова где су уручени пехари, медаље, плакете, повеље и захвалнице.
Најуспешнији појединци су ВАЊА ТОМАШЕВ на самим Сусретима (припао му и пехар за најуспешнијег учесника) и Мирослав ЦВЕТКОВИЋ у дописном 4. ОТВОРЕНОМ ПРВЕНСТВУ СРБИЈЕ У САСТАВЉАЊУ ЗАГОНЕТАКА (припао му и пехар за најуспешнијег састављача) а пехар за најуспешнији клуб припао је ЕК КИКИНДА.
Детаљни извештаји и пласмани са свих такмичења биће објављени у ЕНИГМОИНФОРМАТОРУ број 11 и ГЛАСНИКУ број 41.
У нади да сте се добро провели и да сте Каћ напустили задовољни и уз захвалност спонзорима и свим енигматима на учешћу срдачан поздрав. 
Владимир Шарић 
председник ЕСС









Нема коментара: