среда, 25. фебруар 2015.

ENIGMATSKI VREMEPLOV (82) - NOVOSTI ENIGMA br.1716

Belina 5x13 + 1x8,  
Autori: Milan Šaban i Rešad Besničanin
Novosti Enigma 1716, 27.06.1989.

3 коментара:

Rešad Besničanin је рекао...

Hvala ti Mile što si me podsetio ove ukrštenice. Bilo je stotinak koje smo uradili u tandemu pok. Milan Šaban i ja pa je red da kažem kako su te ukrštenice nastale.
Naime, Milan je zbog prevelikih obaveza na poslu, jedne subote u redakciji "Enigme" (pre će biti u "Gospodarskoj mehani!) dao mi hrpu svojih belina (sastavljao ih je na kolenu, na zadnjem sedištu auta - jer je imao vlastitog vozača!) da ih doradim.
Dakle, svaka belina (sa veoma malim mojim korekcijama) je njegova tvorevina. Ja sam ih samo prilagođavao formatu (klasična ili skandinavka) i završavao "ćoškove".
Ovde se itekako vidi raskošan talenat koji je Šaban imao. Radove sam potpisivao ili sa JUPITER i REBES ili sa imenima i prezimenima kad bi rad to zavređivao!

Миле Јанковић је рекао...

Ja sam skupljao veće (velike) beline, tako da imam još vaših zajedničkih radova, tako da će ovde biti još predstavljanja. Obično pri kraju posla skeniram 2-3 ukrštenice, pa ih posle isti dan objavim na blogu. Baš sam neke i odvojio za skeniranje, evo jednu koju sam odvojio je tvoja ili zajednička, belina je 7x7 i tri duže reči prolaze kroz nju, jedna je reč ELEKTRODISTRIBUCIJA. Skeniraću je sutra, imam ja na lageru raznoraznih belina i raznih autora, tako da ću polako predstavljati te radove koje imam.

S. Čolaković је рекао...

Ovo je primer jedne skladno započete, i u istom stilu završene ukrštenice. Strukturalno nepretenciozna, ostavlja utisak da je (i pored beline) uradjena bez "velikog prolivanja znoja". To je zato jer je ukrštenica pristojna i rešiva, a to je često i najteže (što reče Ho, nije "natezaljka", a mnogim rešavačima je muka od toga). Efektna (sa velikom belinom), vizuelno pristojna i poučna.
Smisao ukrštenih reči i jeste da budu rešene, a da rešavač nauči nešto novo.