петак, 27. фебруар 2015.

Nova "NOVOSTI ENIGMA" u prodaji

Danas (27.02.) se na kioscima pojavila Novosti Enigma br.2390 od 01.03.2015. U časopisu možete da pronađete ukrštenice sa belinom 4x27, jednu belinu 8x8, više belina 7x8, 7x7, a za one radoznale koji još nisu nabavili novi broj "Novosti Enigme" (a trebalo bi, ako su pravi ljubitelji enigmatike) donosimo dva rada iz nje.
 Belina 7x9 + 1x7
Autor: Miroljub Janković
Magični kvadrat 9x9
Autor: Miroslav Lazarević

9 коментара:

Rešad Besničanin је рекао...

Ne znam da li ovu skandinavku napravio Miroljub Janković ili je neko drugi u pitanju - ja nisam!
Naime u pretprošloj "Enigmi" se desio plagijat koji možda to i nije! Jedna moja skandinavka je potpisana sa: autor MIROLJUB JANKOVIĆ.
Možda on nije plagijator već je u pitanju greška redakcije!

Миле Јанковић је рекао...

Rešade, nisi napisao da li je ta tvoja skandinavka koja je objavljena pod imenom MIROLJUB JANKOVIĆ već objavljena ranije ili nije. Ako je objavljena ranije onda je plagijat, a ako nije, onda je greška redakcije u potpisu autora.

Rešad Besničanin је рекао...

Mile, objavljena je pola godine pre. Na slici je bila KIRA NAJTLI a u plagijatu je na slici DANILO IKODINOVIĆ!
Moguće da je greška redakcije u pitanju - pitao sam Tošića, rekao je da će da proveri.
Poznajući stil Miroljuba Jankovića rekao bih da je ovo preveliki zalogaj za njega. Mislim da je ovo sastavio NOVO ZEKIĆ - baš liči na njegov stil!

Миле Јанковић је рекао...

Onda će to najbolje da kaže Tošić, ali je očigledno da je neko "čeprkao" po skandinavci čim je promenio ličnost sa slike.
Za ovu veliku belinu, slažem se s tobom, da je ovo velika belina za Miroljuba Jankovića, a opet ko će ga znati, možda je on i sastavio. Nema mnogo kandidata koji su saradnici Enigme koji su eventualno ovo sastavili, tu je još i Perić u igri, pa i Tošić.

Миле Јанковић је рекао...

Našao sam ovu skandinavku gde je na slici DANILO IKODINOVIĆ (Enigma novembar 2014.), ali nisam pronašao onu sa slikom KIRE NAJTLI. Ako možeš Rešade, napiši u kom broju je objavljena sa Kirom Najtli.

Rešad Besničanin је рекао...

Evo našao sam je! Mislim da je ipak reč o klasičnom plagijatu! Nemoguće je da redakcija ponovi moju skandinavku od pre DESET GODINA.
Naime moja skandinavka sa Kirom Najtli na slici objavljena je 19. novembra 2004. u broju 2208.
Nažalost, nemam mogućnost da je skeniram.

A propo Miroljuba setih se davno da smo tako ulovili plagijatora, nekog Zlatka Radonjića, koji se 80-tih pojavio kao "vrstan" novi saradnik.
Evo šta je on radio. Krao beline, ni manje ni više, nego od Kurpesa i od Železnika. I tako spajajući dva različita stila sa gomilom crnih polja objavio, bogami, pedesetak ukrštenica. Kad sam skrenuo pažnju Šabanu da su mi ti radovi odnekud poznati (rešavao sam ih), onda je i Radonjić dolijao. Naravno, više nikad nije objavio niti jedan rad u "Enigmi".
Zanimljiv je i njegov odgovor u pismu redakciji: u ovoj državi svi kradu, zašto ne bi i ja!

Миле Јанковић је рекао...

Ja mislim da je to bio DOBRICA JANJIĆ, a možda su bili obojica plagijatori. Stvarno je bez veze prepisivati tuđe radove, ovo dovodi u sumnju i ostale radove Miroljuba Jankovića.
Videću da li imam taj broj Enigme, mada je malo verovatno.

Rešad Besničanin је рекао...

Sad sam upravo razgovarao s Tošićem koji mi je potvrdio da je ovu skandinavku sa belinom 9x7 ipak napravio Miroljub Janković!
Još uvek ostaje misterija kako je na mojoj ponovljenoj skandinavci potpisan on kao autor.

Миле Јанковић је рекао...

Pa i to treba da kaže Tošić, a to je, da li je dotičnu skandinavku poslao Miroljub Janković ili nije. Ako je poslao, onda je sve jasno, da je prepisao rad, a ako nije poslao, onda je on nedužan po ovom pitanju.