петак, 12. април 2019.

Moja skandinavka sa 1. Prvenstva Srbije u sastavljanju zagonetaka

Osvojio sam ukupno 7 bodova, Tonči Milat mi je dao maksimalnih 5 bodova i Željko Dimović 2 boda, tako da sam na kraju zauzeo 11.-13. mesta.

7 коментара:

Tonci M је рекао...

Lijep uradak, kojeg sam nagradio upravo zbog neuobičajenog sadržaja središnje bjeline koji je ovdje istaknut i nekoliko simpatičnih izlaznih rješenja. Mislim da je lako previdjeti kvalitetu te kombinacije zbog rasporeda crnih polja, ali u trećem prolasku kroz radove zaključio sam da PARANOIK, PTOLEMEJ, NEPOKRETNI OSLONAC, RAZOTKRITI donose dovoljno dodatne svježine da je izdvoje između moja 4 kandidata za prvo mjesto.

Jedino bih možda ASTAL zamijenio s ASTRA zbog jedne kratice manje, a PAS nekom riječju s palatalom, kad je već tu gdje nikome ne smeta.

Zanimljiva je usporedba ovog, sadržajem bogatog uratka, i pobjedničkog, koji je imao najimpresivnije tehničko postignuće, no niti jednu svježu 17-icu (moguće da je baš ova kombinacija 4 17-ice već objavljena, toliko su istrcane bile 17-ice), te velik broj ispodprosječnih vodoravnih pojmova. Bio sam 90% siguran da će ta odnijeti pobjedu, ali mi je indikativno da joj jedino ja i Pero (koji se sigurno nagledao monotonih moleraja) nismo dali ni boda. Proširenje s dvije bočne šestice mi ju je ipak držalo u konkurenciji, bez obzira na "dosadnu" srže kombinacije, no nije uspjela probiti se u mojih top 10. U svakom slučaju, zanimljivo kolo!

Tonci M је рекао...

E da, od rubnih dijelova u Hrvatskoj bi sigurno CICOVIĆ/NIKO/ARAKS bilo zamijenjeno s CICVARA/NERV/ARARA, ali to je ponovno samo brušenje rubova.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Križaljka je dobra, ali zbog središnje bjeline ima puno crnih polja. Moja (i Antunova) ima svega 15 crnih polja i bjelinu 4 x 13 na početku.
Rešadove sedamnaestice iz bjeline već su korištene. Jedna je čak u množini. Morat ću provjeriti je li objavljena križaljka s jednakom ili sličnom kombinacijom.

Миле Јанковић је рекао...

Nedjeljko, ja ne brojim ni crna polja, ni množine, ni dvoslove, jednoslove...
gledam da reči budu lepe (rešive, sa grupama suglasnika i samoglasnika).
Svaki autor ima neki svoj stil sastavljanja, pa tako i žiri ima neke svoje kriterijume pri ocenjivanju.
Mene sve to ne zanima, neka mi daju koliko hoće bodava, ja svoj stil sastavljanja ne menjam.

Što se tiče belina 13x4,5... to sa monotonim rečima, i sa samo jednom suglasničkom grupom uopšte nije teško sastaviti.
Na srpskom sam sastavio 2 takve beline (sa monotonim rečima), dok na hrvatskom nisam nijednu.
Probao sam (i još se mučim) da na hrvatskom sastavim 13x5 u sredini, ali nisam do sada uspeo, uzeo sam da treći pojam bude IDEALNI UVJETI, i ne ide mi. Namerno neću da uzmem neku jednostavnu reč-pojam od 13 slova jer me to ne zanima, niti mi pričinjava neko zadovoljstvo.

Sada sastavljam za Feniks (za sada bezuspešno) beline sa 3. i 4. pojmovima RARA AVIS i KANAANAC, gledam da belina bude 7x6 ili 8x6. I jednu 7x6 sa pojmovima TAMO-AMO i LOSIONI jedno ispod drugog.
Takve beline mene zanimaju.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Znam za tvoj stil pa ovo nije prigovor. Ja ti volim trinaestice i ovo mi nije bilo teško. IDEALNI UVJETI nisu idealan izbor za bjelinu 5 x 13.

Sedamnaestice iz Reškove bjeline već su poznate, ali nisam pronašao križaljku s tom kombinacijom. Ja sam TORAKODINAMOMETAR koristio još u Džokeru 1989. u bjelini 4 x 17.

Анониман је рекао...

Samo malo da se osvrnem.
Ova križaljka ima zasigurno najljepšu bjelinu 6x6. Od mene je traženo da žiriram cjelokupne radove, pa mi stoga zbog stanovite izoliranosti i nakupine crnih polja nije bila među najboljima. Što se tiče onih dosadnih "moleraja", Tonči je u pravu, nisam im fan. To je jedna sasvim druga disciplina sastavljanja i savjetujem suradnicima da mi ne šalju nikakav torakodinamometar. Pozdrav svima dobronamjernima, Pero

Hajro је рекао...

Evo i mene za Perom i sa Perom. Stara je to priča - bjelina ili cjelina.

Možda nije besmisleno (koliko god zvučalo otkačeno) imati te dvije konkurencije odvojeno (kao npr tekst pjesme koji može biti nagrađen iako je muzički dio daleko ispod). U našoj priči bi to mogla biti posebna nagrada za bjelinu, a cjelina bi, vjerujem, trebala ostati ono što zavredjuje pobjedničku titulu, naravno, nekad mogu obje titule ići istom radu. Malko smo zaglibili u "bjelinašku" predvidivost i kod autora i kod ocjenjivača pa rezultat ovisi o zastupljenosti jednih ili drugih u žiriju. Lijepo je da imamo različite stilove, da se ne slažemo u kriterijima ocjenjivanja, svaka se teza može braniti i niko nije ni bolji ni pametniji, no zaslužujemo bolja i natjecanja i takmičenja.