уторак, 9. април 2019.

ZBIRKA MAGIČNIH KVADRATA 7X7



NOVA ZAGONETAČKA KNJIGA „ČVORA“
Zagonetačko društvo „Čvor“ u prvih trideset godina svog aktivnog djelovanja na području zagonetaštva ulagalo je znatna materijalna sredstva u nakladničku djelatnost vezanu uz razne brošure, leksikone, rječnik, bibliografije i antologije zagonetaka. Sa „Čvorom“ stasali su mnogi zagonetači koji su uređujući brojna izdanja unapređivali zagonetaštvo toga vremena. Mnogi od njih, osim sastavljanja zagonetaka, posvetili su mnogo vremena istraživanju povijesti zagonetaštva, a i teorija zagonetaka dobila je njihovim zalaganjem brojne priloge.
Jedan od najaktivnijih autora i teoretičara bio je i Boris Antonić, dugogodišnji urednik mrežastih zagonetaka u „Čvorovim“ izdanjima, posebno u „Čvor Križaljci“, autor niza teorijskih priloga. Kroz opširne „Odgovore uredništva“ usmjeravao je mlade autore i utirao put normiranom zagonetaštvu. Boris je veliki zaljubljenik u magične kvadrate - čarobne četvorine, a i autor je više stotina četvorina i ostalih opetovnih likova. Cijelo vrijeme bilježio je sve što se objavljivalo u enigmatskim časopisima širom bivše države, pa čak do današnjih dana. Već tada je Zagonetačko društvo „Čvor“ planiralo izdati knjigu o četvorinama iz pera Borisa Antonića, ali igrom slučaja, to se nije dogodilo. No, ipak ovih dana javnosti je predstavljena nova knjiga u izdanju „Čvor“ d. o. o. – Zbirka kvadrata 7x7 (1930.-1991.).
Nova knjiga je B-5 formata (17x24 cm), opsega od 202 stranice i u njoj je objavljeno gotovo tri tisuće četvorina raspoređenih vremenski po autorima koji su ih sastavljali. Tu je zabilježeno 190 autora i gdje god je bilo moguće, objavljene su i fotografije sastavljača. Osim pregleda četvorina, autor je dao priloge o riječima korištenim u kvadratima te kazala uvrštenih riječi po prvim i sedmim slovima a u Pogovoru je dao osnovne postavke četvorinoznanstva – kvadratologije.
Knjiga je tiskana u ograničenom broju primjeraka a može se naručiti od „Čvor“ d. o. o. Bjelovar. Cijena knjige je 100 kn (u to je uključena i dostavna poštarina!), a uplate se vrše putem banke koristeći IBAN „Čvora“: HR 5224020061100002081, a u rubrici Poziv na broj unesite svoj OIB. Ako knjigu želite naručiti pouzećem otkupna cijena je 130 kn (uključena otkupna poštarina) a narudžbe se mogu poslati na e-mail cvor@cvor.hr ili na telefon 043 244 050 (tajništvo).
Za uplate izvan Hrvatske cijena je 18 eura (uključena dostavna poštarina za inozemstvo) a koriste se IBAN: HR 5224020061100002081, Swift code: ESBCHR22 i VAT: HR72793634017. Ne postoji mogućnost dostave pouzećem.

1 коментар:

B. Antonić је рекао...

Hvala, kolega, što si ovo objavio.