недеља, 20. новембар 2016.

REČNICI (3) - TERMINOLOGIJA KUĆE I POKUĆSTVA U VOJVODINI



U ovom rečniku ima i toliko često upotrebljavan pojam KARATAVAN, koji je pogrešno opisivan u ukrštenicama kao "Vrsta toplog tavana", dakle treba KARA-TAVAN - zabat od dasaka (na kući).

5 коментара:

Анониман је рекао...

Ovu knjigu nemam, dok ove dve ispod imam, no imam i knjigu "Ilustrovani rečnik izraza u narodnoj arhitekturi" Slobodana M. Nenadovića,zaista vrednu knjigu koja donosi obilje pojmova kojih skoro nigde nema.
Ovde je KARATAVAN tavan kod koga se sa gornje strane tavanice udare daske, iznad kojih se postavi malter od blata. Služi kao toplotna izolacija.
Slučajno nabasah na ŠIŠE-TAVAN običan drveni tavan od dasaka na kojima nema duboreza i ĐULTAVAN drvena tavanica u kućama orijantalnog stila ukrašena duborezom (ružama), kao i ŠIŠATOVAC gornji tavan od dasaka (šašovaca) sa kara-tavanom.
Odrednica KARATAVAN je bez crte, dok se u tekstu nalazi i sa crtom i bez nje.
Lozničanin

Krsta је рекао...

Ako nije problem, a verujem da nije, neka nas Mile informiše kako ove knjige nabaviti i po kojim cenama.
Što se tiče termina KARATAVAN, evo kako je opisan u LEKSIKON GRAĐEVINARSTVA - "Građevinska knjiga" - Beograd 1962, gl. urednik Inž. Živojin Kovačević sa saradnicima:
KARATAVAN ( potkrovna tavanica) - Poslednja tavanica ispod krova, izvedena od drvenih greda, sa gornjom daščanom oplatom preko koje se razastire sloj blata za izolaciju od toplote ili sloj peska sa podom od običnih ili od patosnih opeka, položenih usuvo, bez maltera. S donje strane je konstrukcija letvisana za izradu malterisanog plafona.

Ko je sada u pravu?
Pozdrav.

Живадин ЈОВАНОВИЋ је рекао...

Krle, nešto možeš naći na Guglu. Ukucaj sledeće i dobićeš obaveštenje
PASTIRSKA TERMINOLOGIJA SREMA RETKO POVOLJNO...TO TI JE ZA DRUGU KNJIGU, ALI NJE NEMA.
zA PRVU KNJIGU UKUCAJ:"TERMINOLOGIJA- KUĆE I POKUĆSTVA U VOJVODINI"
A ZA TREĆU:"KOLARSKA TERMINOLOGIJA", ALI JE IZGLEDA I OVA RASPRODATA. iMA SAMO PRVA KNJIGA I ONA KOŠTA 1290 DIN.

Миле Јанковић је рекао...

Krsta,
ove knjige je izdao Filozofski fakuiltet u Novom Sadu 80-ih godina prošlog veka tako da ih je jako teško sada nabaviti.
Inače ja sam ove knjige kupio u Antikvarnici Matice Srpske odmah po njihovom izlasku (knjige su bile nove, ali su zbog malog tiraža prodavane u Antikvarnici, gde mnogo više ljudi dolazi nego u obične knjižare), i cena im je bila bagatelna (kao danas, recimo 100 dinara.)

Inače ove knjige sam našao da se mogu kupiti na kupindo.com
evo linkova
PASTIRSKA, cene 390, 400, 990 dinara.
https://www.kupindo.com/pretraga.php?Grupa=1&Pretraga=kolarska+terminologija&CeleReci=0&UNaslovu=0&Prodavac=&Okrug=-1&Opstina=-1&CenaOd=&CenaDo=&submit=tra%C5%BEi

KOLARSKA, 390, 400, 990 dinara
https://www.kupindo.com/pretraga.php?Grupa=1&Pretraga=KOLARska+terminologija&CeleReci=0&UNaslovu=0&Prodavac=&Okrug=-1&Opstina=-1&CenaOd=&CenaDo=&submit=tra%C5%BEi

POKUĆSTVO, 1190, 1200, 1290, 1450 dinara
https://www.kupindo.com/pretraga.php?Grupa=1&Pretraga=terminologija+pokucstva&CeleReci=0&UNaslovu=0&Prodavac=&Okrug=-1&Opstina=-1&CenaOd=&CenaDo=&submit=tra%C5%BEi

Naravno, da se sa prodavcima možete cenkati.

Pozdrav.

Krsta је рекао...

Hvala Miletu i Živadinu. Pokušaću da ih nabavim.
Pozdrav.