недеља, 8. мај 2016.

ENIGMATSKI VREMEPLOV (136) - "RAZONODA MILIONA - LETO 1958."


Kompletan broj možete preuzeti OVDE
ubačena je i 6. stranica, tako da je časopis sada kompletan

Prilog: Živadin Jovanović

8 коментара:

Живадин ЈОВАНОВИЋ је рекао...

Mile, prebrojao sam i nedostaje, ne 6 nego 15 strana. Nedostaju; 5, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 37, 38, 39, 40.
Očigledno nastao je problem u slanju. Nisu sve stigle. Ništa strašno, poslaću te strane još jednom pa ti ubaci na nedostajuća mesta. Pozdrav od Živadina

Миле Јанковић је рекао...

Zivadine, nisi dobro shvatio, nedestaje samo JEDNA strana, i to broj 6, ostalo je sve tu.

Rešad Besničanin је рекао...

Iako sam dugi niz godina navraćao subotom u redakciju "Enigme" nisam imao prilike da vidim ovaj enigmatski list. Dakle, ovo mi je prvi put da vidim "Razonodu miliona". Evidentno je da mnogi autori koji su tada bili saradnici "Enigme" i njenih izdanja nisu izgubili ništa od svežine tako da bi njihovi sastavi mogli izaći bez problema i danas.
Živadinu još jednom hvala na vremeplovsko vraćanje unazad. :)

Анониман је рекао...

Iako je u pitanju 1958 godina, primetio sam na brzaka neke reči kojima verovatno nije bilo mesta u listu, ali...
Talijanka, listonoša, Abelard, sanatorij, atašeji, tenks, ...
zarad bratstva i jedinstva ili čega već...
Autor pod pseudonimom Orion je prednjačio.
Lozničanin

Живадин ЈОВАНОВИЋ је рекао...

Не знам, Сретене (претпостављам да сам у праву) ја сам 47. годиште, и када сам похађао школу, чини ми се да сам сругачије учио у односу на данас (данашњи српски језик)
Ваљда се другачије тада учило, можда је било и братства, али не и јединства!. А како ти се свиђају тадашње белине, у односу на данас које многи раде на компјутеру?
Јавићу ти се ових дана да се договоримо око неких ствари.... Поздрав.
Живадин

R.Jovicic је рекао...

RAZONODA MILIONA, je bila vanredno izdanje Enigmatskog kluba "Beograd". Izlazila je tromesečno u periodu "proleće-leto-jesen-zima". Bile su to ukrštene reči, rebusi, anagrami, ispunjalke i razne stihovane zagonetke.
Prvi broj izašao je 1.jula 1958 god, kao letnje izdanje. Na nešto većem formatu izlazila je sve do broja 58, do 1. 04. 1977. godine. Kasnije je ovaj almanah na nešto manjem formatu izlazio pod imenom "NOVA RAZONODA MILIONA" od broja 59, od 1.01.1978 do broja 64, od 1.04.1979. god.
Do 1972. godine glavni i odgovorni urednik bio je Vlastimir Pavlović, zatim Simon Racković, a kasnije Milan Šaban i Zoran Zeljković.
Saradjivali smo mnogi enigmati iz cele Jugioslavije, koji su saradjivali i u Enigmi.
Nije mi poznato zašto je prestala da izlazi, jer sam u to vreme živeo u Splitu.

Живадин ЈОВАНОВИЋ је рекао...

Колега Радојице,
Ваш коментар ме је спотакао да на брзину прегледам моју збирку ЕНИГМИНИХ издања, где сам констатовао да на једном месту нисте у праву. Наиме "Разонода милиона" бр. 58 није изашла 1.4.77. већ 1.10.77. за месеце октобар- новембар- децембар. Толико само ради тачне констатације, евентуално за оне који сређују збирку.
Ту бих још додао многе ствари.
"НОВОСТИ спец ЕНИГМА", која је у ствари наставак Разоноде милиона, по мојој архиви је почела са излажењем као бр. 1 април- мај-јун 1986., бр. 2. октобар- новембар- децембар 1986.г. Обројчавање је било доста конфузно. Нпр, број 7а (морао сам тако да га обројчим) изашао је у лето 89. Број 7 је изашао у прол.89. а број 8 у јесен 89.
Број 17. и 23 изашли су у малом, пресавијеном формату. Спец Енигма је излазила до броја 35 као зима 2006. год.
Да ли је после тога још шта од овог издања изашло, није ми познато...
ЈАВНИ ПОЗИВ ЕНИГМАТСКИМ КОЛЕГАМА!
У фази сам сређивања збирке ЕНИГМЕ, Разоноде милиона и Мале укрштенице, па молим колеге који имају неке од бројева ови издања да ми се јаве да ми или продају, или скенирају, или позајме да скенирам недостајуће и вратим им посуђене ми примерке. За узврат имам доста комплета
Чворових издања, издања Вјесниковог Квиза, и много још чега.
Послао бих списак свих бројева који ми недостају... Мој тел. за контакт је:
060-18 67 300
Пуно поздрава за моје драге колеге.
Живадин

R.Jovicic је рекао...

Poštovani Živadine!
Tačno je..broj 56. je izašao 1.04.1977.god. broj 57. je izašao 1.o7.1977. godine (Leto-juli,avgust,septembar).Broj 58 ja nemam i prihvatam da je izašao kako ste naveli. Srdačan pozdrav.. Radojica Jovičić