среда, 24. август 2016.

DANAŠNJI BLIC

U današnjem broju Blica objavljen je dodatak "Mozaik" i u njemu 5 skandinavki. Dve skandinavke su moje, i prethodno su objavljene u Alo Razbibrigi broj 93 od 18.10.2015 i broj 94 od 25.10.2015. Ostale 3 skandinavke koje su objavljene (jedna velika nije potpisana) su sastavili Zlatan Pupezin i jedan čije ime nije ni bitno.
Kako sam ja moje dve skandinavke objavio pod ugovorom koji Enigmatski savez Srbije ima sa izdavačkom kućom "Ringijer", zadržaću se samo na njima dvema.
Ugovorom između ESS-a i "Ringijera" definisan je odnos između dve ugovorene strane, u kojem između ostalog stoji i
Član 1.
           
Ovim ugovorom ESS se obavezuje da će u periodu trajanja ovog ugovora, u svojstvu autora dela, izrađivati - ukrštene reči i dnevne skandinavke (u daljem tekstu delo), i isto ustupiti Ringier Axel Springer-u, koje će Ringier Axel Springer neograničeno (u skladu sa čl. 2. Stav II) koristiti za svoje izdanje, sve u skladu sa PONUDOM od 21.09.2015. godine, koja je u Prilogu 1 ovog ugovora i čini njegov sastavni deo.

Član 2.

ESS potpisom na ovom ugovoru garantuje Izdavaču da je on jedini autor ustupljenog dela.

ESS u celosti, odnosno neograničeno, bezuslovno i trajno prenosi na Ringier Axel Springer pravo objavljivanja, distribucije, kao i sve moguće vidove ekonomskog iskorišćavanja ustupljenog dela, kako u periodu trajanja ovog Ugovora, tako i nakon isteka istog.

Iz ova dva člana vidi se da "Ringijer" može neograničeno puta da objavljuje enigmatske priloge za koja je već platio autorska prava ESS-u, i više nema nikakve obaveze (finansijske) prema ESS-u.
Svaka polemika koja se vodi na jednom drugom blogu (blog Slavka Bovana) Enigmatski Savez Srbije ne zanima, jer "Ringijer" ispunjava sve svoje obaveze prema ESS-u koje su definisane ugovorom.

Da neko ne bi pitao zašto smo prihvatili ovakav ugovor, odgovor je vrlo prost: Uzmi ili ostavi (to znači da sa njima nema pregovora).

Za EKK. Kakav je "Ringijer" imao ugovor sa prethodnim urednikom i da li je ispunio svoje obaveze prema njemu to treba da vidite sa njim (siguran sam da je ugovor potpuno isti, a to je da mogu neograničeno puta da objavljuju priloge), jer ESS sa tim nema nikakve veze.
Tako da na honorare za ove ponovo objavljene radove možete da zaboravite (kao uostalom i ESS).


Нема коментара: