четвртак, 12. децембар 2019.

JURI LOJANICA GAGARINA

Za danas sam uzeo da izanaliziram nekoliko radova "velikana" srpske enigmatike, jednog od urednika Novosti Enigme, Dragana Lojanice.
Svi prikazani radovi su objavljeni u najnovijoj Novosti Enigmi br.2447 od 1.12.2019.
U ovoj klasičnoj ukrštenici, koja uzgred vizuelno izgleda lepo, ima dve problematične reči EMALJ i EVON. Reč EMALJ je zastarela, i ne bi trebalo da se upotrebljava u dobroj ukrštenici, jedino što je ispravno je EMAJL. Reka u Engleskoj EVON, se ne čita tako. Ispravno je EJVON, ali kako uvek ima problema sa čitanjem reči stranog porekla, ovo bi možda, kažem možda, moglo da prođe da nije opštepoznatog nadimka Vilijama Šekspira, a to je SLAVUJ SA EJVONA. Dakle, u ovom slučaju je nedopustljivo EVON, već isključivo EJVON.
U ovoj skandinavci autor je upotrebio METAR I PO i KILOMETRI, što je u ukrštenicama nedozvoljeno, dve reči sa istim ili sličnim korenima, u ovom slučaju METAR.
Ovde nam autor "objašnjava" kako se opisuju imenice, koje označavaju neka zanimanja, zvanja i sl. Ovde je reč KLEVETNIK opisao kao "Koji lažno i zlonamerno govori o nekome", dakle opisano je kao da je upitanju pridev. Trebalo je opis bude "Onaj koji........". U ovom slučaju nije ni neka velika greška, jer ne postoji pridev koji bi odgovarao datom opisu, možda KLEVETNIČKI
E sada zamislite opis, u ovom stilu, "Koji ima manje od 18 godina", šta bi upisali kao rešenje? MALOLETNI ili MALOLETNIK? Po Lojanici bi verovatno trebalo MALOLETNIK???
Ovakvih opisa imenica tipa "Koji ...to i to" ima u Enigmi koliko hoćeš, nikako da shvati da imenice treba opisivati "Onaj koji.....". Treba samo da pogleda bilo koji rečnik srpskog jezika.
Kod reči BAČIJE, u opisu nedostaje mn. što nekad može da bude i veliki nedostatak, zavisno sa kojim se pojmom ta reč ukršta. Ovde imamo JE(A)REMIĆ, a možda se može naći i prezime JAREMIĆ, i eto onda problema rešavačima.
E, u ovoj skandinavci Lojanica demonstrira svoje "znanje", ovu skandinavku nisam uspeo da rešim bez gledanja u rešenja. Pojam NALETANJE opisan je kao "prizemljenje aviona". Ovakvo značenje pojma NALETANJE ne postoji, nisam našao nigde. Nije ovde problem u lošem opisu ovog pojma, već što uspravno ispada reč LEDANOST, koja ne postoji, ispravno je LEDENOST.
Ovakvi grubi previdi i greške samo odbijaju rešavače, kupce Enigme. Za ispravnost ovoga nije potrebno biti neki poseban enigmat, jezički stručnjak, to svaki prosečni rešavač vidi.
E, ovde Lojanica prevazilazi samog sebe.
Ovde se pojavljuje JURI Gagarin, ovo je za ne poverovati. Čovek od 80 godina ne zna kako se zove Gagarin, kao da je u pitanju neka beznačajna ličnost. Ovo jedan urednik sebi ne može da dozvoli. Ovo je dokaz da je Lojanica zalutao na mesto urednika Enigme.
To što je američku kniževnicu prozvao JONG a ne DŽONG, nije mnogo strašno, ali da slovo "O" opiše kao "Jedna krvna grupa" je nedopustivo. Ja još nisam čuo za ovu krvnu grupu, verovatno gospodin Lojanica ima ovu krvnu grupu. Ja sam čuo samo za "nultu" grupu.
Ovo je bruka i sramota jednog urednika.

2 коментара:

Живадин ЈОВАНОВИЋ је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Живадин ЈОВАНОВИЋ је рекао...

Ух, бре Миле, немој тако. Иако си потпуно у праву, требаш бацити поглед прво на "своју авлију". Да би некога критиковао, кажем у праву си, морао си текст свих (ових) коментара прво прочитати, исправити евентуалне грешке, па пустити на Блог. Овако ми делује на оно "Трла баба лан, да јој прође дан". Надам се да ми нећеш замерити...Поздрав!