петак, 13. децембар 2013.

ENIGMATSKI VREMEPLOV (10) - belina 9x9


Belina 9x9
Autor: Mladen Spasojević
Rubikon 12, 199? (Ne znam koje je godine ovo objavljeno).

2 коментара:

Rešad Besničanin је рекао...

U knjizi "Leksikon srpskih enigmata" ova belina se pominje na 342.stranici(pored nje je još jedna Mladenova belina 9x9 napravljena na istom kalupu). Obe beline su objavljene u "Rubikonu" broj 12 koji je izašao 1996 godine.
Još jedna njegova belina 9x9 je predstavljena u istoj knjizi na 338. stranici. Iako ima nategnute sintagme, pod vodoravno: NAJAVITI MITING i ISPITIVATI RASPOLOŽENJE i pod uspravno: VADITI MESEČNU KARTU i DODAVATI MIRISE - bar po tim "biserima" odskače od gornjepomenutih devetki koje kad bi analizirali bio to pravi elaborat.
Dovoljno je samo reći da kod ove objavljene u ovom postu od 18 pojmova u devetki četrnaest je glagola (od toga tri pojma su istog korena: PRESTRAVITI SE, PRESTRAVE i STRAVARUŠA). Jedina "svetla tačka" je pojam OBOSTRANA KORIST!

Миле Јанковић је рекао...

Sve si u pravu Rešade, mislim da bi trebalo pokušati napraviti belinu upisujući poslednju vodoravnu i poslednju uspravnu reč, ali tako da se one ukrštaju ne na poslednjem slovu, već na nekom drugom. Na ovaj način izbegla bi se zatvorenost beline, a gore kako ispadne. Ne znam da li je neko sastavio na ovaj način, obično se krene odgore, pa kako ispadne dole, a to onda bude obično zatvoreno sa svih strana crnim poljima.