уторак, 9. децембар 2014.

ENIGMATSKI SAJT - http://www.eenigmatika.com/



Na sajtu http://www.eenigmatika.com/ može se naći mnoštvo skandinavki raznih veličina.
Nažalost, rezolucija skandinavki je mala, pa je čitljivost slaba. Ovde donosim dve skandinavke sa sajta, koje sam malo povećao (koliko sam mogao), ali je i to dosta daleko od neke optimalne rezolucije za čitljivi pregled. 
Ne znam ko radi ovaj sajt.

16 коментара:

Анониман је рекао...

Ne uređujem navedeni sajt, ni bilo koji drugi!
Pozdrav!
Žarko Đokić

Миле Јанковић је рекао...

Onda nam ostaje tajna ko ovo radi. Ako neko zna, neka nam napiše ovde.

Миле Јанковић је рекао...

Pronašao sam na sajtu "ipaddress.com" da je sajt registrovan u Somboru, i da ga je registrovao Velimir Varićak iz Sombora. Pretpostavljam da je on samo administrator sajta, a da skandinavke sastavlja neko drugi. E, sada ko je taj, može se samo pretpostaviti, nema mnogo kandidata (pošto se potpisao kao enigmata), a možda je i sam administrator autor skandinavki (mada je to malo verovatno).

Hajro је рекао...

Domain je bash dobar, "eenigmatika" ima smisla i lako je zapamtiti.
Sveprisutna bjelina 6X6 upucuje na koristenje cesto pominjanog softvera.
Interaktivnost, odnosno rjeshavanje tastaturom meni nije uspjelo, mozda je problem u verziji operativnog sistema, ne znam...
Tehnologija polako nadire, ne samo u sastavljackoj fazi nego i u rjeshavackoj, bice sve bolja, no vjerujem da ce se papir odrzati dugo, dugo.

Mogli bismo na program Susreta na Uni staviti i prezentaciju i diskusiju na temu tehnologije, kompjutera, interneta... u enigmatici. Mozda chak i natjecanje kompjuterasha/autora. Nista ne moze zamijeniti razgovor i interakciju uzivo, a bice i drugih nevirtualnih sadrzaja. Sve bi obogatilo i susret i bilten koji kanim izdati sa analizama (ziri ce to napisati) najboljih sastavljackih radova, partija kvizovke, fotosima, diskusijama, anegdotama...

S. Čolaković је рекао...

Ja sam rešio dve-tri. Znači, radi.
Grafički ne izgleda tako loše (barem se meni čini) i jednostavno je za rukovanje.
Nisam imao vremena da rešavam ostalo i vidim kakve su zapravo ukrštenice.

Mandrak је рекао...

Meni su prilično sumnjive ove beline 8 x 8. Očigledno je da nisu generisane u istom programu kao male skandinavke sa tog sajta, a na osnovu ovih koje je Mile postavio (ostale ne mogu da uvećam), mogu da zaključim da je gospodin eEnigmata ili prepisivač ili sin/rođak/nećak nekog matorog enigmate koji mu je dao dozvolu da koristi njegove stare radove.

Ko je rešio ove dve beline 8 x 8, video je da su odlične, ali da u sadržaju nema pojmova koji su iole aktuelni. Dar Es Salam je, recimo, opisan kao "glavni grad Tanzanije", a to nije već 40 godina!

Mandrak је рекао...

Pregledao sam sve osmice, i izgleda da su neke nastale i u skorije vreme. Možda je Živko Dokić. :/

Миле Јанковић је рекао...

Nije Živko Dokić, on ni nema kompjuter, to je Petar Loknar iz Bezdana.
Razlika između malih i velikih skandinavki je u bazama podataka, za male je koristio manju bazu, a za velike svu rasoloživu (pre desetak i više godina, kada sam jedno kraće vreme koristio njegov program imao je bazu sa oko 400.000 reči).

Mandrak је рекао...

Ne znam, i dalje mi je sumnjivo.
Recimo, ne kapiram zašto opis za Arsenijević glasi: "starija beogradska glumica, Teodora"?! prvo, Teodora (poznata kao Toda) se prezivala Arsenić, a drugo, toliko je Arsenijevića među aktuelnim ličnostima, da je pravo čudo što u bazi ne postoje ni Marina, ni Vladimir, ni Stefan...

Миле Јанковић је рекао...

Evo činjenica koje ja znam.
Ono što treba uzeti u obzir je sledeće:
1. Baza je rađena pre 15-ak godina.
2. Korišćene su knjige stare i po 20 godina (to je već 15+20=35).
3. Petar je prepisivao bukvalno sve, recimo iz Prosvetine male enciklopedije prepisao je sve odrednice, kao i sve pojmove koje je našao u tekstovima svih odrednica, tako da je on sigurno našao tu Teodoru Arsenijević pod ko zna kojom odrednicom, i tako je nastala greška. Kada recimo uzmete odrednicu "Rumunija" tu ima raznoraznih pisaca, slikara, reka, planina, itd. kojih nigde drugde nema, pa postoji velika verovatnoća slovnih grešaka.
4. Dalje, povadio je sve reči iz Vujaklije, ceo atlas Prosvete je ubacio u bazu, i još mnogo toga, i to sve bez neke posebne kontrole.
Princip mu je bio, reč je u knjizi - onda može i u bazu.
I tako je napravio ogromnu bazu, a pošto mu program dobro sastavlja beline - rezultat se vidi.
E sad da li je to rešivo i savremeno, to je druga priča.

S. Čolaković је рекао...

Objašnjenje bi moglo biti jednostavno. Možda je čak baza i menjana, proširena ili smanjena (to ne možemo znati). U svakom slučaju, neko ko nije enigmata več matematičar (programer) i ne radi ovo za časopise, ne verujem da se bavi analizom i aktuelnošću onoga što ima u bazi koju koristi za izradu. Pretpostavljam da je motiv demonstriranje onoga što je napravio i prodaja programa.

Анониман је рекао...

Gospodin Mile je u pravu! Moj mali osvrt na komentare: možda neki opisi i nisu baš kao što treba, ali je "kvalitet" upotrebljenih pojmova za osmice u većini slučajeva bolji od nekih komercijalnih šestica, a najsmešniji komentar je da sam plagijator, kvalitet teksta odštampane ukrštenice nije neki ali sam siguran je višestruko upotrebljiv (zabaviš se rešavanjem, zgužvaš i potpališ vatru). Pozdrav pravim enigmatama, eEnigmata Petar Loknar :)

S. Čolaković је рекао...

Petre, pozdrav iz Niša!
Drago mi je da nisi batalio enigmatiku.

Анониман је рекао...

Pozdrav Sale! Nisam napravio ukreštenicu već dve-tri godine. Onaj sajt je uspomena na jedno od mojih interesovanja. Verovatno ću, iz sličnih pobuda, postaviti i neki sajt za početnike u šahu, ali sa drugačijim pristupom od došadašnjih. Da te podsetim: počeo sam koristiti račun za sastavljanje ukrštenica kad sam pročitao komentar u "Enigmi" da će računaru pregoreti osigurač pre nego što napravi neku ukrštenicu. Moje mišljenje je, iako ima dosta prigovora, da sam postigao dosta naročito u kvantitetu (veličina belina) a i kvalitet nije toliko loš, a znam da bih mogao puno puno bolje. Ali, Sale moj, treba i od nečega živiti. Šta ima novoga kod tebe? Neki dan sam putovao u Beograd pa sam kupio Miletove novine. Vidim da i dalje sarađujete.

S. Čolaković је рекао...

Petre, ne znam na koje novine misliš - Mile ih ima dosta:). Kao što vidiš, radi se.
Ako nisi zaturio broj mog mobilnog telefona (nisam ga menjao) javi mi se porukom kada stigneš da razmenimo mejlove. Ako ne, ja imam (samo) broj tvog fisnog telefona pa ću te pozvati do kraja meseca. Ovih dana sam u nekim turbulencijama.
Pozdrav.

Анониман је рекао...

Negde sam zaturio tvoj broj mobilnog. Email: loknarpetar@gmail.com. Pa do kad ćeš juriti lovu?