четвртак, 15. јануар 2015.

ENIGMATSKE NOVOSTI (1)


Ovih dana na nekim enigmatskim blogovima (blog SB i blog ŽD) vodi se polemika u vezi vanredne skupštine Enigmatskog saveza Srbije, doduše uglavnom se javljaju anonimci sa svojim "revolucionarnim" predlozima i idejama. Moje lično mišljenje, a i preporuka svim tim anonimci, a i domaćinu bloga TIO, da jednostavno dođu 24.01. na skupštinu i tu javno iskažu svoje mišljenje. Ja nemam nameru više da se prepucavam sa nekima na internetu (naročito sa anonimcima), i sve što imam reći ću na skupštini, što isto i drugima preporučujem. Da li ima ili nema 35 potpisa, da li Milorad Živanić radi ili ne radi dobro, ko je koga prevario ili nije, ko će biti novi (stari) predsednik ESS, i raznorazna druga enigmatska pitanja, sve će se to rešiti na vanrednoj skupštini.
Svi koji žele su dobrodošli, a oni koji ne budu prisutni na skupštini ti će verovatno da budu i dalje anonimci, sa ko zna kakvim predlozima, primedbama i dr.
U svakom slučaju vidimo se 24.01. na skupštini u Beogradu.
.....................................................................................................................................................

Aktivnosti oko skeniranja (starih) enigmatskih časopisa, biće nastavljena, čim mi ovih dana bude isporučen skener A3 formata (to će verovatno biti već sutra), a plan mi je otprilike 1 časopis nedeljno. Možda je ovo malo i pretenciozno, ali s obzirom da se skenerom A3 može odjednom skenirati 2 strane nije tako ni nemoguće. U svakom slučaju videćemo kako će to ići (kojim tempom).

..............................................................................................................................................................


SKENIRANJE REČNIKA, ENCIKLOPEDIJA......


Nova aktivnost koju sam zamislio u ovoj godini bi bila skeniranje enciklopedija, rečnika i drugih knjiga koje su zanimljive za enigmate, a ne postoje u PDF verziji.
Za početak sam mislio da skeniram sledeće knjige:
- Rečnik SANU
- Prosvetina mala enciklopedija
- Klaićev rječnik stranih riječi
- BIGZ-ova popularna enciklopedija
- Leksikon JLZ...........................itd, itd, sve što je zanimljivo za nas enigmate.

Kako koju knjigu bih skenirao (deo knjige, jedno slovo, ili određen broj strana) tako bih je prosleđivao svim zaineresovanim enigmata na njihove imejl adrese ili bih dao link sa kojeg mogu da skinu pomenutu knjigu (ovo je zbog mogućeg kršenja autorskih prava, videću na koji način bi išla "distribucija" ovakvih knjiga u PDF-u).

Kao probu skenirao sam 21 stranu Leksikona JLZ, pa ko želi može ovo da skine sa sledećeg linka, a i da možda da neku konstruktivnu primedbu. Link je OVDE

Нема коментара: