понедељак, 26. јануар 2015.

ENIGMATSKI VREMEPLOV (34) - belina k10x8


Belina k10x8 (ono "k", znači krnja belina, to jest u jednom uglu beline je crno polje) (napisaću uskoro tekst o mom viđenje o određivanju veličine belina)
Autor: Jadran Goloigra
Novosti Enigma br.1745, 16.01.1990.

2 коментара:

Mandrak је рекао...

Belina naoko impresivna, a prohodnost za 1 +. Uz dužno poštovanje Goloigri, ja ovo ne smatram podvigom, jer mislim da ukrštenica mora da dobije prelazne ocene iz svih važnih "predmeta" ili da sačeka avgust i ode na popravni. Prvo, sadržinski je traljava: 12/18 glagola, od toga 7 povratnih! U strukturi ima svetlih momenata (npr. LJ u opravljati se), ali generalno ne fascinira. Treće i najbolnije: em imamo skaradan lanac od 15 crnih polja, em je levi gornji ćošak potpuno izolovan. Situacija je slična i dole desno, samo je tu gusenica nešto kraća. Ne znam... koliko ovakve beline služe na čast belinaštvu, toliko vređaju kombinatoriku i ideju ukrštanja. To je kao kad baba isplete ogroman šal, ali od lošeg konca i retko, a pošto ga nije plela redom, nego iz sredine, kad je ponestalo žutog konca, uzela je crni pa je sa svih strana dovršila kreaciju. Takav šal niti čemu služi, niti oku prija, ali je neosporno da se baba namučila.

Uzgred, to ne liči na Goloigru. Kritikovao sam rad koji je on potpisao, a Mile citirao, a ne samog autora, jer je, uopšte uzevši, on bolji kombinator od mene.

Анониман је рекао...

To je 1990. godina. Sada da tebe zatvorimo u sobu bez interneta ne bi sastavio ništa.