четвртак, 6. август 2015.

SPRDAČINA OD NAGRADNOG KONKURSA U ŠIROKOM BRIJEGU

Kao što se zna, za susrete enigmata u Širokom Brijegu organizator je raspisao konkurs za sastavljanje magičnog kvadrata 7x7 u kojem je trebalo da bude učauren pojam ERO.
Nakon pregledanja (teško da su oni nešto pregledali) prispelih radova, žiri u sastavu Zdenko Ćavar, Željko Marinović i Slavko Bovan je proglasio (da ne kažem poklonio mu nagradu) za pobednički kvadrat autora Jovana Nedića.
"Pobednički" kvadrat - autor Jovan Nedić

Žiriranje magičnih kvadrata 7x7 je jedno od najlakših, za razliku od nekih drugih enigmatskih radova (anagrama, ukrštenica, rebusa) gde može da dođe do različitih ukusa, kriterijuma i dr. pa i do različitih vrednovanja enigmatskih radova, ovde je više-manje sve jasno, u pitanju su samo SEDAM SEDMOSLOVNIH REČI.
Dakle, potrebno je odlučiti kojih SEDAM reči je ENIGMATSKI kvalitenije.
Naravno da su enigmatski kvalitetnije nemonotone reči od monotonih reči, ako pogledamo u pobednički kvadrat vidimo da su dve reči monotone, a i sedma reč ima suglasničku grupu od 3 suglasnika pa i ta reč može uslovno da se tretira kao monotona, tako da ovaj rad teško da se može proglasiti pobedničkim.
Prosto je neverovatno da sva trojica članova žirija najviše glasova daju ovom prosečnom kvadratu (a tvrde da se nije znalo koji je čiji rad, mada sam ja ubeđen da su znali čiji je koji kvadrat), koja je verovatnoća sami izračunajte. Bilo bi dobro da "eminentni" žiri objasni šta je to toliko dobro da ovaj kvadrat odskače od drugih, po meni ništa (ovaj kvadrat ne bih ni objavio u 2015. godini, možda pre 25-30 godina).
Gledajući listu učesnika, čije sposobnosti znam, na neviđeno sam ubeđen da su svi radovi Jovana Novakovića (4), Miroslava Cvetković (4) i Vojina Krsmanovića (3) bolji od ovog pobedničkog.
Očigledno da žiri nije dorastao ovom zadatku (a možda i ne znaju bolje, onda im se može i oprostiti).
Za svoje poslate kvadrate, ne tvrdim da je neki od njih trebao da pobedi (ima tu dosta poznatih majstora kvadrata), ali sva četiri su bolja od "pobedničkog rada".






6 коментара:

Quizmaster је рекао...

Mislim da bi kod magičnih kvadrata, pored broja suglasničkih i samoglasničkih skupina (što je strogo tehnički pristup) trebalo posmatrati i kvalitet reči (odnosno, umetnički dojam), pa onda od svega toga praviti neku završnu ocenu. Naravno, u takvom razmatranju bitno je i koliko su te reči poznate rešavačima. Tako bi se dobila neka sveobuhvatna slika, a žiri bi trebalo da ima barem petoro ljudi, jer kad ih je samo trojica, onda i samo jedan sudija može da svojim bizarnim ukusom ili nedovoljnom stručnošću drastično utiče na konačni rezultat (makar tu bilo i nekakvog usaglašavanja). Na ovakvim konkursima najčešće odlučuju nijanse, te je bolje da žiri bude što brojniji.

Koliko vidim, od ova četiri Miletova takmičarska rada prvi i četvrti su, zbog same težine konstrukcije i prilično dobrih reči, bolji od Nedićevog. Kod drugog mi smeta što ima slab pridev (ODNOSNI) i meni potpuno nepoznate pojmove (CETINEO, IRIDION), te bih tu prednost dao Nediću. Kod trećeg mi utisak u znatnoj meri kvari što ima tipičan kroatizam ravnalo, a u isto vreme pojavljuje se i indijski grad Amricar (koji bi, po hrvatskom pravopisu, trebalo da je Amritsar). Dakle, ne bih se u potpunosti složio sa Miletom, mislim da su mu dva magična kvadrata bolja od pobedničkog rada, ne sva četiri.

U Nedićevom radu pojavljuje se LITASOV, što je prezime nekakvog doktora mineralogije koji je pronađen pomoću Gugla. Da bi se opravdala ta reč i stekao lažni utisak kako je to kvalitetan pojam, u opisu se stavlja da je to "znanstvenik sa međunarodnom karijerom". Po meni, ako neki naučnik nije značajan poput Faradeja, Paskala, Tesle, niti je barem nobelovac, to je slaba reč za mrežaste zagonetke, jer nikakva razlika u tome da li je ruski akademik ili fudbaler iz ruske lige, pošto su rešavačima obojica nepoznati. Doduše, to je ipak bolje nego NALEBA (ime nepostojeće australijske pevačice, neke marginalne ličnosti sa Gugla), što je Bovan svojevremeno stavio da pokrpi svoju fenomenalnu belinu 6x6 u "Alo".

Način na koji je dodeljena nagrada - o tome ne mogu da budem sto posto siguran, ali videvši one slike i izveštaje koje Bovan kači, sklon sam mišljenju da je najbitniji aspekt te manifestacije bio zajebancija, a to ko je imao kakve takmičarske radove, to je onako sporedno, nećemo valjda sad u sitna crevca da nešto analiziramo?! Zaboga, ipak je tu najvažnije bilo da se pokaže neka jugonostalgija, druženje, u fazonu mi smo najveća ekipa zajebanata i drugi ne umeju tako da se zabavljaju...

Анониман је рекао...

Jugonostalgija u Širokom Brijegu!? Stvarno si krele.

Миле Јанковић је рекао...

Tačno je da drugi kvadrat sadrži dve manje poznate reči, a i kod Nedićevog nisu sve reči poznate. Inače Ante CETINEO je hrvatski pisac (1898-1956), a IRIDION je drama poljskog pisca Zigmunta Krasinjskog iz 1836. godine.
Pojam RAVNALO može da bude kroatizam ako se opiše kao lenjir, a nije kroatizam kada se opiše kao "poluga kojom se pokreće, usmerava kormilo" (Rečnik MS), tako da je kvadrat ispravan za ekavskog govorno područje.

Quizmaster је рекао...

Sva sreća, pa se onaj "gospodin" nakon mene potpisao i još nam je priložio svoju analizu pomenutih magičnih kvadrata. Ne bi me čudilo da je to bio Bovan, obično on ima tako uverljive argumente za diskusiju.

Što se tiče primedbe o kretenstvu, nju treba uputiti na neku drugu adresu, jer nisam ja taj koji stalno priziva neka vremena koja su za nama, niti su to koordinate u kojima funkcionišem. Ono za šta se ja uvek zalažem su dobrosusedski odnosi i saradnja, tako da imam i prijatelje i saradnike u inostranstvu, a moje radove objavljivali su, hvalili i nagrađivali ne samo časopisi i enigmati iz komšiluka, nego i iz SAD, Kanade, Engleske, Australije, Španije, Italije, Poljske. U životu sa svima dobro sarađujem, sem sa onima koji podržavaju nepravdu, nepoštenje i lopovluk.

Миле Јанковић је рекао...

Eno, "Tupadžija" je na svom blogu dao "fenomenalno" objašnjenje (a pre toga se "ismijao" u Buni) kako su izabrali "najbolji kvadrat", ali nece da stavi na svoj blog ostale pristigle kvadrate (traži 300 evra, pa i tu nije baš originalan, voli čovek da uzima tuđe ideje), jer tada mi bi se "ismejali" njegovoj nameštaljci.

Slavko Bovan је рекао...

Volim i ja vas!