субота, 11. октобар 2014.

PRAVILA ZA UKRŠTENICE - OBROJČAVANJE MREŽE UKRŠTENICE (1)

  Poznato je da u Srbiji ne postoje pravila za sastavljanje ukrštenica, barem u pisanom obliku, već se uglovnom koriste takozvana "nepisana pravila". Svako ih tumači i primenjuje na svoj način, odnosno onako kako kome odgovara. Odavno postoji potreba da se napravi opšti pravilnik za sastavljanje svih enigmatskih vrsta, koji bi se štampao u obliku knjige, ali za sada to ostaje pusta želja, jer nema zainteresovanih koji bi se prihvatili ovog posla. U nekoliko nastavaka napisaću svoje viđenje i predloge za pravila za sastavljanje ukrštenih reči.
   U ovom kraćem tekstu pozabavićemo se sa načinom obrajčavanja mreže ukrštenice.
   Trenutno postoje tri načina obrojčavanja mreže ukrštenice koji se pojavljuju u enigmatskim i neenigmatskim časopisima i novinama u Srbiji.


Prvi način je da se brojevi upisuju u bela polja, u ivične kvadratiće i pored i ispod svakog crnog polja kako je prikazano na gornjoj slici u prvoj mreži. Primećuje se da brojevi nisu upisani u bela polja koja su izolovana (jednoslovi), i ovo je glavni nedostatak ove vrste obrojčavanja mreže ukrštenice. Ne vidim ni jedan razlog neobrojčavanja i neopisivanja jednog slova, ovo je naročito izraženo ako je pojam koji ima izolovano (neopisano polje) teže rešiv, koji na kraju ispadne nerešiv. Drugi razlog, može da dovede novog rešavača koji tek počinje da rešava ukrštenice u nedoumicu da je sastavljač napravio grešku, jer recimo opis za pojam pod br.1 ima samo za uspravno, dok za vodoravno nema opis, iako je polje obrojčano.
Moj predlog je da se svi pojmovi obrojče i opišu, dakle i jednoslovi, i to izgleda kao na gornjoj slici u drugoj mreži.
Nedostatak ovog načina obrojčavanja je zbog upisivanja brojeva u polja za rešavanje, pa smeta rešavačima pri upisivanju rešenja.
........................................................................................................................................


Drugi način je obrojčavanje po rubnim poljima ukrštenice. U ovakom načinu obrojčavanja opisuju se svi pojmovi u ukrštenici dakle i jednoslovi. Opisi pod istim brojem razdvajaju se "crticom", na isti način kao i kod bele ukrštenice, kod koje se posle zadnjeg opisa u redu stavlja broj u zagradu koji predstavlja broj crnih polja u redu ili stupcu. Ovo je trenutno najbolji način obrojčavanja i opisivanja ukrštenice. 
..............................................................................................................................................

Treći način je obrojčavanje ukrštenice u crnim poljima. Brojevi (koji su obično bele boje) se upisuju u crna polja, i opisivanje je slično opisivanju pojmova u skandinavci. Tako opisi, recimo pod 14 (i vodoravno i uspravno), da je u pitanju skandinavka, tačno ova dva opisa bi bila upisana u polje koje je pod brojem 14. Nedostatak ovog obrojčavanja je isti kao i kod prvog načina (ne opisivanje jednoslova), uz dodatak da može da ima i po nekoliko "mrtvih crnih" polja u mreži (znači crna polja bez broja). Ovo se može videti na slici gore u prvoj mreži.
Moj predlog je da se u sva crna polja u mreži, i ona po rubovima, upišu brojevi, i na taj način bi svi pojmovi bili opisani, dakle i jednoslovi, i to izgleda kao na gornjoj slici u drugoj mreži.
Ovo bi bio ubedljivo najbolji način obrojčavanja i opisivanja ukrštenice. Svi pojmovi bi bili opisani, a brojevi u samoj mreži su izuzetno pregledni, a u belim poljima nema ništa upisano, tako da bi ovo olakšalo rešavanje rešavačima.
Ja trenutno u svojim izdanjima koristim drugi način obrojčavanja, zbog softvera kojeg trenutno koristim, ali ako budem izvršio neke izmenu u njemu, preći ću na treći način obrojčavanja i opisivanja (naravno ne na trenutni način, već na predlog trećeg načina).

Mile Janković

3 коментара:

Анониман је рекао...

Lijepa inicijativa Mile.

Tesko mi se sloziti da je drugi nachin najbolji. Namecemo rjeshavachu vishe muke da bi nama (opisivach, tehnicki urednik ...) bilo lakshe. Nije fer, a ni racionalno s aspekta konkurentnosti.

Treci nachin je definitivno najbolji za rjeshavacha a i vizuelno izgleda najljepshe (sve je u jednom okviru, lijepi font u negativu, prekidi u sintagmama i ostalo uradjeno nenametljivo...). Jesu li neobrojchena crna polja, odnosno neopisana slijepa polja, mana? Moze se braniti ta teza. Ako je o rjeshivosti rijech onda je sastavljach daleko od savrsenstva ako ima slijepa polja i josh nerjeshiva, no deshava se pocesto. To se moze rijeshiti navodjenjem tog slova u opisu. Opisivati jednoslove nakon decenija neopisivanja bi bilo rizik, rjeshavach moze pomisliti da je crtach pogrijeshio, traziti gresku..., naravno, moze se staviti napomena, no rjeshavach ce je lako previdjeti. Ako bih bio izdavach ili urednik ja to, misleci na prodaju, ne bih radio, no da ima smisla ima.
Hajro

Миле Јанковић је рекао...

Slažem se Hajro da je treći način najbolji, a kada mislimo na trenutni način rekao sam da je najbolji drugi način prvenstveno zbog opisivanja i jednoslova.
Kada se pogleda treći način (moj predlog) ne vidim zašto bi rešavač mislio da je crtač pogrešio. Vidi se, da u kvadratićima pod br. 21. i 23. sada i za njih imaju opisi, recimo "Simbol kalijuma", oznaka za obim i sl. Ne vidim šta bi to bilo loše za rešavača.
Da je novo, jeste, ali ne i nepremostivo sa gledišta rešavača.
Ovo je isto kao i opisi kod belih (italijanskih) ukrštenica.

Анониман је рекао...

Drugi način je najbolji