среда, 22. октобар 2014.

REZULTATI PRVOG MEMORIJALA "VOJISLAV GLOŽANSKI" 2014.

Na prvi Memorijal "Vojislav Gložanski" 2014. pristiglo je ukupno 12 ukrštenica od 10 autora iz Srbije, Slovenije i BIH (Republika Srpska).
Kriterijum koji je primenjen za ocenjivanje ovih ukrštenica je isti kao koji je primenjen i za III Prvenstvo Srbije u enigmatici (vidi ovde).
Žiri u sastavu Mile Janković i Ivan Rudić pregledao je prispele ukrštenice i doneo sledeće odluke.
Prvo mesto osvojila je ukrštenica koju je sastavio Mladen Marković iz Vladičinog Hana. Mladen je sastavio ukrštenicu u stilu pokojnog Vojislava Gložanskog sa belinom 8x8, i sasvim zasluženo osvojio prvo mesto.
Žiri je bio u velikoj dilemi oko drugog mesta,  jer su ukrštenice koje su poslali Zoran Radisavljević i Radoja Racanović bile podjednakog kvaliteta, ipak prevagnulo je Zoranove 4 reči od 14 slova koja se protežu kroz dve beline, jednu 7x7 i jednu 6x6.
Radoja Racanović je ponovo isto kao i na III Prvenstvu Srbije u enigmatici, sastavio belinu u gornjem levom uglu, gde je objektivno i najteže sastaviti belinu, ovog puta je to bila krnja belina 7x7 (u uglu jedno crno polje), koju je spojio sa još jednom belinom 6x6. Nedostatak ove ukrštenice je malo više manje poznatih reči, dok je po strukturi (rasporedu crnih polja) verovatno najbolja.
Redosled ukrštenica od četvrtog mesta pa nadalje, je bilo dosta teško utvrditi jer su ukrštenice uglavnom podjednakog kvaliteta, 5 su imali belinu 7x7, jedna 8x6 i jedna dve beline 6x6, ovde su odlučivali nijanse, pa je tako čak i jedna reč-sintagma u belini prevagnula u korist jedne u odnosu na drugu (PREDATI KOME REČ, PUNA ŠAKA BRADE), koje su belini davale malo drugačiji ton u odnosu na one gde su korišćene uglavno više puta korišćene reči u belinama.
Zbog ovakvog ujednačenog kvaliteta ukrštenica nagradili smo još 3 ukrštenice po 1.000 dinara.
Nagrade će biti poslate do 15.11. na kućne adrese učesnika memorijala, a ukrštenice koje budu objavljene u našim časopisima, ako su dobile nagradu, neće biti honorisane (već su dobile nagradu odnosno honorar).
Na kraju svima koji su učestvovali se zahvaljujem, vidimo se sledeće godine na II memorijalu.
Mile Janković

PRVO MESTO - nagrada 5.000 dinara

DRUGO MESTO - nagrada 4.000 dinara

TREĆE MESTO - 3.000 dinara

ČETVRTO MESTO - 2.000 dinara

PETO MESTO - 1.000 dinara

ŠESTO MESTO - 1.000 dinara

SEDMO MESTO - 1.000 dinara

OSMO MESTO - 1.000 dinara

DEVETO MESTO

DESETO MESTO

5 коментара:

Rok Ban је рекао...

Čestitka nagrađenim, a i ostalim učessnicima, bila mi je čast biti u društvu velemajstora ukrštenica.

Quizmaster је рекао...

Svaka čast pobedniku Mladenu Markoviću i ostalim takmičarima, vidi se da smo se svi potrudili da u spomen kolegi Gložanskom napravimo odlične radove. Pohvaljujem i odluku domaćina da takav trud takmičara i prikazani kvalitet bude nagrađen dodatnim honorarima.

Voleo bih, naravno, da je bilo i više takmičara, ali i pored toga ocenjujem da je ovaj konkurs bio uspešan i da su poslati radovi opravdali ono što treba da ima ovakav konkurs u spomen vrhunskom majstoru ukrštenica.

Mandrak је рекао...

Pa, šta da vam kažem... najbolji sam, pa sam najbolji. :)

Ne, ozbiljno... Učestvovao sam da bih podržao memorijal, a samim tim i uspomenu na jednog dobrog autora, i nalazim da je sama ideja vrlo plemenita. Mogao je da pobedi i neko drugi, stvarno ne bih imao ništa protiv, no izgleda da sam se ja najviše potrudio da napravim omaž Gložanskom.

Iskreno, nisam očekivao veliki broj učesnika, ali sam mislio da će biti više radova sa osmicama, jer je VG poznat po njima. To svi znamo, a znamo i da je Janković veliki poštovalac tog pristupa, pa me pomalo i iznenađuje činjenica da osim mene niko nije sastavio takvu belinu. Opet je ispalo da sam pobedio na foru, iako je bar još 4 učesnika moglo da se posluži istim trikom. Stvarno ne znam zašto nisu.

Inače, vrlo sam zadovoljan konkurencijom. Skoro svi živi i aktivni majstori za sastavljanje ukrštenica su uzeli učešće, i iako su pojedini radovi ispod osvedočenih mogućnosti svojih autora, generalno zapažam visok kvalitet. Moram da kažem i da nemam primedbe na žiriranje, jer je očigledno da su Zoran i Radoja pokazali malo više mašte od ostalih. Da se razumemo, svi smo mi tu negde, ali smo morali biti rangirani prema konkretnom učinku. Rešadu ću prvom prilikom da izvučem uši, jer je mogao da napravi x puta bolju ukrštenicu, a zanimljivo je da su skoro svi radovi strukturalno prilično neambiciozni. Izdvajaju se Radojin i Sašin, donekele i Sretenov, a i ja sam probao da malo zakomplikujem celu stvar. Tematski pojam je u suštini jednostavan i morao sam da "izmislim" neki prelom, kako bi kombinacija delovala ozbiljnije. Ne mogu baš da kažem da tu ništa nije moglo bolje da se uradi, a ako je i ovako bilo dovoljno za zlato, drago mi je.

Čestitam svim nagrađenim učesnicima, i zahvaljujem se Branku i Zoranu.

Rešad Besničanin је рекао...

Čestitka Mladenu na pobedi!
I ja sam krenuo da pravim "osmicu" ali sam na kraju odustao! U ovoj belini, tamo gde je parader, bile su PIRATERIJE a pod uspravno, tamo gde je efekat, tražio sam neki povratni glagol ...EKATI SE.
Razlog što sam uzeo učešće je spomen na dragog kolegu.

S. Čolaković је рекао...

Čestitka pobedniku i svim učesnicima koji su uložili priličan trud u sve ove kreacije. Preskočiću analizu i samo reći da neki mogu (možemo) još i bolje (daleko je savršenstvo).
Zahvaljujem organizatoru na entuzijazmu, odvojenim sredstvima i sećanju na skromnog čoveka i izuzetnog enigmatu Vojislava Gložanskog.